Muista juurekset! Ekologista ja halpaa lautaselle

Ravintotiheät juurekset tuovat vaihtelua ruokapöytään edullisesti ja helposti.

Juurekset ovat saaneet hieman haastavan maineen; niiden valmistus kestää pitkään ja niiden makumaailmalla on tympeä. Esimerkiksi porkkanaa ja punajuurta sisältävä lounasravintolan raastepöytä on kulinaristien kauhu.

Onneksi juuresten arvostus on viime vuosina noussut, eikä suotta. Ekologisuus, edullisuus ja terveellisyys ovat seikkoja, joiden vuoksi ne pääsevät ruokakoriin yhä useammin.

Juurekset ovat ekoruokaa

Juurekset ovat erinomainen valinta, jos haluaa syödä ympäristöystävällisesti. Kotimaisten kasvisten hiilijalanjälki ei päätä huimaa, varsinkin, kun valitsee kulloinkin sesongissa olevia vihanneksia. Juurekset ovat myös halpaa ruokaa, sesonkijuurekset vieläkin edullisimpia.
Moni on löytänyt kerran jos toisenkin jääkaappinsa vihanneslaatikosta nahistuneen, homeisen tai itämään alkaneen juureksen.

− Hävikin välttää sillä, että suunnittelee etukäteen, kuinka juurekset aikoo valmistaa, ja varmistaa, että kaikki tarvittavat raaka-aineet löytyvät kotoa, opastaa Marttaliiton kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen.

Juurekset ovat onipuolista ja terveellistä ruokaa

Bataatti on oranssi, punajuuri täyteläisen punainen, nauris helakasti kellertävä, maa-artisokka valkoinen. Emmi Tuovinen kehottaa valitsemaan lautaselle erivärisiä juureksia.

− Eriväristen juuresten avulla makuun saa vaihtelua. Lisäksi värit ovat terveydelle edullisia, sillä ne ohjaavat monipuoliseen ruokavalioon.

Juurekset sisältävät muun muassa B-ryhmän vitamiineihin kuuluvaa ravintoainetta folaattia, muita vitamiineja ja kuituja. Lisäksi ne ovat ravintoainetiheydeltään hyvä valinta; niissä on suhteessa energiaan paljon ravintoaineita.

Juurekset myös taipuvat moneen, kuten peruskeittojen vihanneksiksi, sosekeitoiksi tai juuresmuusiksi. Lisäksi uuni­juurekset sopivat lisukkeiksi, salaatteihin ja pastan joukkoon. Eikä niitä raasteitakaan kannata karttaa; kun maustat raasteet mieleisiksi, ne hyppäävät uudelle tasolle. Lisäksi lisäämällä juureksia leivonnaisiin, sämpylöihin ja rieskoihin, lisäät ikään kuin vaivihkaa päivittäistä kasvisten saantia.

Eikä se valmistuskaan niin pitkään kestä, jos viikonloppuna paahtaa tai keittää kerralla isomman satsin. Niitä voi sitten hyödyntää kiireisessä arjessa nopeasti.

Lisää lautaselle nämä juurekset

1. Punajuuri

Punajuuri sisältää monipuolisesti kivennäisaineita, kuten kaliumia, kalsiumia, magnesiumia ja natriumia sekä A-, E-, C- ja B-ryhmän vitamiineja ja folaattia. Punajuuren kypsentämiseen on syytä varata aikaa, sillä varsinkin pitkään varastoidut mukulat tarvitsevat pitkän kypsymisajan. Ne kannattaa keittää kuorineen, sillä kuori estää värin ja arvokkaiden ravinteiden liukenemista veteen. Kypsät punajuuret jäähdytetään kylmässä vedessä, jonka jälkeen kuori on helppo irrottaa.

2. Juuriselleri

Mukula- eli juuriselleri on juureslaatikon monsteri. Vaikka sen maku onkin raakana voimakas, se muuttuu kypsennettäessä pehmeän makeaksi. Juurisellerissä on paljon K-vitamiinia, joka ohjaa kalsiumia verenkierrosta luustoon. Lisäksi se on hyvä kuidun lähde ja sisältää kivennäisaineita, kuten kaliumia, magnesiumia ja fosforia. Kaupassa kannattaa valita keskikokoisia mukuloita, sillä suurimmat ovat usein puumaisia. Juuriselleri tummuu käsiteltäessä, joten kannattaa sekoittaa sitruunamehua veteen ja säilyttää lohkot siinä ennen valmistusta.

3. Mustajuuri

Mustajuuri on pitkä, tummakuorinen juures. Maultaan se on mieto ja hieman makea ja sopii parsan tapaan sellaisenaan syötäväksi. Siitä saa myös pehmeän sosekeiton. Mustajuuri on hyvä raudan lähde. Valitse noin 30-senttisiä juuria, joiden kuori on ehjä. Kuori ne pesualtaassa veden pinnan alla perunankuorimaveitsellä. Valkoinen malto tummuu helposti.

4. Porkkana

Porkkana taipuu moneksi: keittoihin, uunijuureksiksi, salaatteihin ja leivonnaisiin. Parhaimmillaan se on ehkä kuitenkin sellaisenaan rouskuvana välipalana. Porkkana sisältää runsaasti betakaroteenia eli A-vitamiinin esiastetta, joka muuttuu kehossa A-vitamiiniksi. Lisäksi siinä on mm. munuaisten toimintaan ja lihasten ylläpitoon tarvittavaa kaliumia ja seleeniä, joka toimii solujen haitallista hapettumista ehkäisevän antioksidantin rakenne­osana.

5. Palsternakka

Palsternakka tunnetaan liemijuureksena, mutta maultaan pähkinäinen ja makea juures sopii kaikkeen mihin porkkanakin. Ja mikä parasta – se kypsyy hieman nopeammin kuin porkkana. Palsternakka sisältää C- ja E-vitamiineja sekä B-ryhmän vitamiineja ja erityisesti folaattia. Kuitujakin palsternakassa on.

6. Maa-artisokka

Kypsä maa-artisokka on maultaan lempeän makea ja se sopii muun muassa keittoihin, muhennoksiin ja gratiineihin. Maa-artisokan kuoriminen on varsin työlästä, mutta jos puhdistaa mukulat huolellisesti juuresharjalla, niitä ei tarvitse kuoria. Maa-artisokka sisältää runsaasti rautaa, kaliumia ja muita hiven­aineita.

Säilytä ja käsittele juureksia oikein

  • Juurekset säilyvät kotona parhaiten jääkaapissa muovipussissa, johon on pistelty pari reikää.
  • Älä säilytä juureksia omenien kanssa samassa paikassa, sillä hedelmän etyleeni kiihdyttää kypsymistä. Silloin juurekset nuupahtavat nopeasti.
  • Oikein säilytettynä juurekset kestävät hyväkuntoisina jääkaapissa viikkoja.
  • Juurekset kannattaa pestä huolellisesti juuresharjalla, jotta multa irtoaa varmasti.
  • Kuori ainakin paksukuoriset juurekset. Toki tuoreita kesäporkkanoita ja -lanttuja voi huoletta napostella kuorineen päivineen.

Kokeile juuresreseptejä:

Punajuuri-linssiburgerit

Juurespihvit ja puolukkajogurtti

Linssiporkkanakeitto

 

Teksti Päivi Ekola
Kuvat Adobe