5 parasta kasviproteiinia

Liha ei ole mikään must. Kasvisten proteiineillakin pärjää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Soijatuotteet

Soijassa aminohappokoostumus on ihanteellinen, ja proteiinipitoisuudeltaan soijapapu on kasvimaailman ykkösluokkaa. Kaikki eivät suhtaudu siihen varauksetta muun muassa korkean kasvihappopitoisuuden vuoksi, joka voi teoriassa heikentää ravintoaineiden imeytymistä. Jotkut päätyvät suosimaan aasialaisia soijatuotteita kuten tofua ja tempeä, ja suhtautuvat länsimaissa kehitettyihin soijaversioihin kuten rouheisiin ja suikaleisiin varauksellisemmin.

2. Palkokasvit eli pavut, herneet, linssit

Palkokasvien aminohappokoostumus ei ole täydellinen, mutta yhdessä muiden proteiinilähteiden, kuten täysjyväviljan kanssa, ne muodostavat hyvän ateriakokonaisuuden. Ja proteiinia niissä on yllin kyllin. Jos papujen ja linssien valmistus liottamisineen ja pitkine keittoaikoineen tuntuu hankalalta, voi turvautua tölkkiversioihin. Ravintoarvot ovat tallella, mutta liemi on yleensä hyvin suolaista, joten tölkkipavut ja -kikherneet kannattaa huuhdella huolellisesti. Linsseistä on saatavilla myös esikypsytettyjä versioita.

3. Pähkinät ja siemenet

Ravintoainepitoisuus on huippuluokkaa ja bonuksena tulevat kuidut. Pähkinöissä ja siemenissä on muun muassa hyviä rasvoja (saksanpähkinä, manteli), antioksidantteja (hassel-, pekaani- ja parapähkinä), foolihappoa (auringonkukansiemen, cashewpähkinä) ja muita vitamiineja. Pähkinöissä ja siemenissä on vähemmän hiilihydraatteja kuin palkokasveissa, mutta enemmän rasvaa, joka tosin on pääasiassa hyvänlaatuista.

4. Quorn

Quorn on käymismenetelmällä valmistettua sieniproteiinia. Se on makunsa ja koostumuksensa vuoksi oivallinen lihan korvike. Proteiineja on 14 grammaa ja hiilareita maltillisesti 4,5–6 grammaa 100 grammassa. Lisäksi siinä on kuitua. Quorn sisältää kuitenkin kananmunaa, joten se ei sovi vegaaneille.

5. Kvinoa

Andeilta peräisin olevalla kvinoalla on mairittelevan hyvä proteiini- ja ravintoainesisältö ja lisäksi se on gluteeniton. Kvinoa on hyvä ja ravinteikas korvike mille tahansa viljalle esimerkiksi puurona. Hiilihydraatteja siinä on runsaasti, kuten viljoissa yleensäkin.