4 kysymystä kasviksista

Asiantuntijat vastasivat kiperiin kasviskysymyksiimme.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Miten paljon hedelmiä ja vihanneksia tulisi syödä päivässä?

Vastaus Päivittäinen saantisuositus on vähintään 400 grammaa. Mitä enemmän, sen parempi. Huomaa, että määrään ei tule laskea jäävuorisalaattia. Siitä suurin osa on vettä ja siten ravintoarvokin hyvin alhainen.

Ratkaisu Mitä varhaisemmassa vaiheessa päivää alat syödä vihanneksia ja hedelmiä, sen todennäköisemmin saat päivittäisen kiintiön täyteen. Hyvä tavoite on syödä pari hedelmää päivittäin ja lisäksi täyttää ainakin kolmannes lautasesta kasviksilla kerran pari päivässä.

2. Onko raakana ja kypsänä poimitun kasviksen ravitsemusarvoissa eroa?

Vastaus Erot vaihtelevat vihanneksesta riippuen, mutta ovat luultavasti hyvin pieniä. Kypsennyksen jälkeen mahdollinen ero ei todennäköisesti ole merkityksellinen.

Ratkaisu Osta mahdollisimman syöntikypsiä vihanneksia ja hedelmiä ja nauti ne mahdollisimman pian ostamisen jälkeen. Mikäli kypsennät kasviksia, suosi pikaista kypsennystä, kuten höyryttämistä ja wokkaamista. Tämä sekä kypsyysasteen jättäminen ”al denteksi” säilyttää suurimman osan vitamiineista ja kivennäisaineista. Poikkeuksena on tomaatti, jonka lykopeenipitoisuus nousee kypsennettäessä.

3. Ovatko luomukasvikset terveellisempiä kuin tavalliset?

Vastaus Ravintoarvoiltaan luomu- ja tavalliset vihannekset ovat keskimäärin samalla viivalla. Luomukasvisten suurin etu on se, ettei niiden viljelyssä käytetä synteettisiä lannoitteita tai torjunta-aineita. Näiden aineiden vaikutusta ihmiskehoon ei vielä tarkasti tiedetä.

Ratkaisu Mikäli budjettisi sallii, suosi luomuvihanneksia. Myös lähialueelta tulevat kasvikset ovat hyvä vaihtoehto – niiden kuljetusmatka on lyhyt, joten säilöntäainemäärätkin ovat todennäköisesti pienempiä. Suosi kauden kasviksia.

4. Voiko omenan syödä kuorineen?

Vastaus Nykykäsityksen mukaan omenoissa on niin vähän kasvinsuojeluaineiden jäämiä, että omenat voi syödä kuorineen. Kuorissa on paljon ravitsemuksellisesti arvokkaita aineita, kuten kuitua.

Ratkaisu Omenat kannattaa pestä hyvin.

 

Lue myös nämä:

Mistä kasvijuomasta saa kalsiumia, mistä proteiinia? Arvioimme kasvijuomat

Näin kasvissyöjän treeni onnistuu: ”Aterioiden kokoa piti kasvattaa”

Saako liikkuva kasvissyöjä ruoastaan kaikki tarvittavat ravintoaineet?