Trendikkäästä kulhoruoasta eli bowlista saa helposti sekä täyttävän että terveellisen.
Kvinoa-lohikulho ja wasabimajoneesi
Neljälle
Valmistusaika 45 minuuttia
250 g kvinoaa
2 rkl maapähkinäöljyä
400 g nahatonta lohifileetä
150 g herkkusieniä
80 g kevyttä majoneesia
1 tl wasabitahnaa
1 limetti
1 suippokaali
150 g retiisejä
3 rkl macadamiapähkinöitä
1 kourallinen versoja
suolaa
pippuria
Tee näin:
1. Huuhtele kvinoa. Laita kvinoa kattilaan, lisää 7,5 dl vettä ja ripaus suolaa. Kuumenna kiehuvaksi, peitä kannella ja keitä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia.
2. Nosta kattila lämmöltä ja anna jäähtyä.
3. Kuumenna 1 rkl öljyä isolla paistinpannulla. Leikkaa lohi neljään palaan. Mausta suolalla ja pippurilla ja paista kypsiksi, muutaman minuutin ajan molemmilta puolilta.
4. Nosta fileet pannulta ja peitä ne foliolla.
5. Viipaloi sienet. Kuumenna pannu uudelleen. Kippaa pannulle sienet ja ripottele päälle suolaa. Paista kypsiksi, noin 6–7 minuuttia. Nosta lämmöltä.
6. Purista limetistä mehu. Vatkaa majoneesi, wasabi, limetin mehu ja ripaus kuumaa vettä. Musta suolalla ja pippurilla. Kaada pieneen tarjoilukulhoon.
7. Sekoita kvinoa ilmavaksi haarukalla. Jaa kulhoihin ja lisää päälle sienet ja lohi.
8. Suikaloi kaali ja viipaloi retiisit ohuiksi paloiksi. Lisää kvinoan, sienten ja lohen päälle kaali, retiisi, macadamiapähkinät ja vähän versoja. Tarjoile wasabimajoneesin kera.

Salaattikulho ja kalapyörykät
Neljälle
Valmistusaika 40 minuuttia
300 g turskafileetä paloina (pakasteesta)
1 munanvalkuainen
2 rkl kevytmajoneesia
2 rkl korppujauhoja
2 valkosipulinkynttä
1 kouralinen lehtipersiljaa
2 rkl mustia seesaminsiemeniä
½ tl suolaa
½ tl pippuria
3 rkl pestoa
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
2 lehtisalaattia
1 punasikuri
6 pientä terttutomaattia
4 rkl hummusta
2 rkl valkoisia seesaminsiemeniä
Tee näin:
1. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Peitä uunipelti leivinpaperilla.
2. Murskaa valkosipulinkynnet. Aja tehosekoittimessa sekaisin turska, munanvalkuainen, majoneesi, korppujauhot, valkosipuli, persilja, mustat seesaminsiemenet, suola ja pippuri. Lisää tarvittaessa vettä, jos taikina on liian tiivistä. Jos taikina on liian vetistä, lisää korppujauhoja.
3. Nosta taikinaa lusikalla ja muotoile siitä palloja kosteiden käsien välissä. Nosta pyörykät pellille etäälle toisistaan.
4. Paista pyörykät kullanruskeiksi, 15–20 minuuttia. Käännä ne puolivälissä paistamista.
5. Sekoita pesto, oliiviöljy, sitruunamehu ja lämmin vesi.
6. Revi salaatti ja punasikuri ja leikkaa tomaatit lohkoiksi. Jaa kulhoihin. Lusikoi päälle kastiketta ja hummusta.
7. Koristele turskapyörykät valkoisilla seesaminsiemenillä. Tarjoile.

Matchariisiä ja graavilohta kulhossa
Neljälle
Valmistusaika 45 minuuttia
1 tl matchajauhetta
250 g riisiä
300 g jäisiä edamamepapuja
400 g graavilohta
1 rkl seesamiöljyä
4 isoa retiisiä
2 pientä kurkkua
1 kourallinen vihanneskrassia tai muita versoja
2 kevätsipulia
mätiä tarjoiluun (halutessasi)
Tee näin:
1. Kuumenna 7,5 dl vettä kiehuvaksi. Sekoita joukkoon matchajauhe ja riisi. Peitä kannella ja keitä kypsäksi. Nosta liedeltä ja anna jäähtyä 15 minuuttia.
2. Höyrytä sulatettuja edamamepapuja siivilässä kiehuvan veden päällä muutama minuutti. Valuta.
3. Kun riisi on jäähtynyt, sekoita se ilmavaksi haarukalla. Jaa kulhoihin.
4. Viipaloi graavilohi paloiksi. Ripottele lohen päälle seesamiöljyä. Silppua retiisi ja kevätsipuli, pilko kurkut ja revi versot.
5. Jaa riisi kulhoihin. Lisää täytteet päälle. Koristele mädillä.
Lue myös: