Rapeat sämpylät ja rahkalevite maistuvat välipalana, kun lenkin jälkeen iskee hirmunälkä.

Timjamisämpylät ja yrttirahkalevite

12 kappaletta, 3 tuntia 10 minuuttia

Sämpylät

10 dl sämpyläjauhoja
1 ¼ tl suolaa
40 g hiivaa
2 tl hunajaa
3 dl kädenlämpöistä vettä
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl korianterinsiemeniä
3 rkl timjamin lehtiä

Rahkalevite

400 g rahkaa
2 rkl krassisilppua
1 rkl timjamin lehtiä
suolaa, mustapippuria

Valmistusohje:

1. Yhdistä jauhot ja suola leivonta-alustalle keoksi. Tee keon keskelle kolo. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää oliiviöljy. Kaada pikkuhiljaa vesiseosta jauhokeon keskellä olevaan koloon ja ryhdy alustamaan taikinaksi. Lisää korianterinsiemenet ja timjamin lehdet alustuksen alkuvaiheessa. Vaivaa taikinaa, kunnes se on elastista.

2. Laita taikina voideltuun kulhoon kohoamaan pyyhkeen alle noin 1,5 tunniksi. Kumoa sitten taikina leivonta-alustalle ja vaivaa ylimääräinen ilma pois taikinasta. Jaa 12 osaan ja pyöräytä sämpylöiksi. Aseta sämpylät uunipellille, peitä ja kohota 30 minuuttia.

3. Lämmitä uuni 200-asteiseksi. Voitele kohonneet sämpylät vedellä. Paista kypsiksi 25−30 minuuttia, kunnes sämpylät ovat kullanruskeita. Siirrä sämpylät uuniritilälle jäähtymään.

4. Tee rahkalevite: Silppua timjamin lehtiä ja krassi. Sekoita silppu rahkan joukkoon ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarjoile sämpylöiden kanssa.

Katso myös nämä reseptit:

Kyllästyttääkö ruis? Kokeile pähkinä-rahkaleipää

Täydellinen sekaleipä

Helppo punajuurihummus ja pannuleipä

Teksti StockFood/Tekstikuva
Kuvat StockFood/Tekstikuva