Pähkinäleivän päälle sopii vaikka punajuuritahna tai hummus.

Kyllästyttääkö ruis? Kokeile pähkinä-rahkaleipää

Leipä on vähän ravinteikkaampaa syötävää, kun sinne upottaa sopivasti kauraa, siemeniä ja pähkinöitä.

12 annosta, valmistusaika 55 minuuttia, nostatus 1 h 45 minuuttia

Ainesosat:

4,8 dl jauhoja

1,8 dl kaurajauhoja

1,2 dl grahamjauhoja

2 tl kuivahiivaa

2 rkl chiansiemeniä

2 rkl pellavansiemeniä

1 rkl auringonkukansiemeniä

2 tl suolaa

2 tl tomusokeria

1,8 dl huoneenlämpöistä rahkaa

1 huoneenlämpöinen muna

1,2 dl hasseläpähkinöitä

2 rkl kaurahiutaleita

Valmistusohje:

  1. Sekoita jauhot, hiiva, siemenet, suola ja sokeri isossa kulhossa.
  2. hdistä nopeasti sekoittamalla rahka, muna ja vesi. Lisää kuivat aineet. Sekoita karkeaksi taikinaksi.
  3. Nosta taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa kymmenisen minuuttia, kunnes se on kimmoisaa ja sileää.
  4. Nosta taikina öljyttyyn kulhoon ja peitä kostealla pyyhkeellä. Anna nousta kaksinkertaiseksi lämpimässä tunnin verran.
  5. Vaivaa taikinan sekaan hasselpähkinät.
  6. Painele taikina noin litran vetoiseen leipävuokaan. Peitä taas kostella pyyhkeellä ja anna nousta 45 minuuttia.
  7. Kuumenna uuni 230 asteeseen. Nosta uunin pohjalle kupillinen vettä. Paista leipää 20–25 minuuttia, kunnes pinta on noussut ja muuttunut kullanruskeaksi. Leipä on kypsää, jos sitä koputtaessa kuuluu ontto ääni.
  8. Jäähdytä leipä vuoassa ritilän päällä. Viipaloi ja tarjoile.

Ravintosisältö/annos

217 kaloria

9 g proteiinia

33 g hiilihydraatteja

3 g sokeria

7 g rasvaa, josta tyydyttynyttä 1 g

4 g kuituja

0,5 g suolaa

Tilaa Fit!

Lue myös:

Näin hiilihydraatit pelastavat treenisi

3 x treenaajan proteiinipuuro

Miksi kaura on paras?

 

Teksti Resepti StockFood/Tekstikuva