Pellavaleipä ja yrttivoi

1 leipä, Valmistusaika 1 tunti 30 minuuttia

Leipä

6 dl hiivaleipäjauhoja
1 ¼ dl pellavansiemen-rouhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
2 ¼ tl kuivahiivaa
2 dl pellavansiemeniä
2 rkl seesaminsiemeniä
2 rkl chian siemeniä
5 dl haaleaa vettä
2 huoneenlämpöistä kananmunaa
4 rkl vähäsuolaista voita

Levite

2 dl voita
3 rkl lehtipersiljasilppua
2 rkl krassisilppua
¼ tl sormisuolaa

Valmistusohje:

1. Yhdistä jauhot, pellavansiemenrouhe, leivinjauhe, suola, sokeri, hiiva ja puolet pellavansiemenistä, seesaminsiemenet ja chian siemenet leivontakulhoon. Sekoita ja tee jauhoseoksen keskelle kolo.

2. Sekoita toisessa astiassa vesi, munat ja 2 rkl sulatettua voita. Lisää seos jauhoseoksen keskelle. Alusta taikinaksi. Lisää vettä, jos taikina tuntuu liian kuivalta. Lisää jauhoja, jos taikina jää liian löysäksi.

3. Siirrä taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa taikinaa, kunnes se on elastista. Pyöräytä taikina palloksi, voitele puhdas kulho öljyllä ja laita taikina kulhoon. Peitä öljytyllä kelmulla ja anna nousta 1,5−2 tuntia.

4. Voitele lopulla voilla noin litran vetoinen leipävuoka ja sirottele loput pellavansiemenet tasaisesti vuoan sivuille ja pohjalle. Kaada kohonnut leipätaikina alustalle ja muotoile siitä vuokaan sopiva leipä. Siirrä se vuokaan ja anna kohota vielä 30 minuuttia.

5. Kuumenna uuni 220-asteiseksi. Paista leipä kullanruskeaksi noin 40−55 minuuttia. Siirrä valmis leipä uuniritilälle ­jäähtymään.

6. Levite: Silppua lehtipersilja ja krassi. Sekoita yrttiseos, suola ja voi keskenään. Tarjoile leivän kanssa.

Ravintosisältö/annos

304 kaloria
7,3 g proteiinia
26,1 g hiilihydraattia
1,3 g sokeria
20,3 g rasvaa, josta tyydyttynyttä 10,1 g
4,4 g kuitua
0,2 g suolaa

Katso myös:

Chiansiemenleipä avokadotäytteellä

Näkkileipä ja currymangolevite

Helppo punajuurihummus ja pannuleipä

Teksti StockFood/Tekstikuva
Kuvat StockFood/Tekstikuva