Itse surautettu tahna toimii esimerkiksi leivänpäällisenä, dippinä, salaatin kaverina tai aterian lisukkeena.
Punajuuri-cashewpähkinä-tahna
Ainekset:
500 g punajuuria
3 rkl oliiviöljyä
½ tl suolaa
1 dl cashewpähkinöitä
½ tl jauhettua juustokuminaa
1 tl hunajaa
1 rkl omenaviinietikkaa
Ohje:
1. Kuori ja lohko punajuuret. Pirskottele päälle noin ruokalusikallinen oliiviöljyä ja hieman suolaa. Paahda punajuurilohkoja uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä.
2. Laita hieman jäähtyneet punajuuret, pähkinät sekä mausteet tehosekoittimeen ja aja tahnaksi. Rakenne saa jäädä hieman karkeaksi. Tahna säilyy jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa muutaman päivän.
Muhammara-tahna
Ainekset
2 punaista paprikaa
2 dl saksanpähkinöitä
½ dl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
1 rkl sitruunamehua
2 tl balsamiviinietikkaa
½ tl savupaprikajauhetta
½ tl juustokuminaa
½ tl suolaa
hieman chilijauhetta tai -kastiketta
(½ tl sokeria)
Ohje:
1. Kuumenna uuni mahdollisimman kuumaksi (250–275 astetta). Puolita paprikat ja poista kannat sekä siemenet. Laita paprikat uunivuokaan tai pellille leikkauspinta alaspäin.
2. Paahda paprikoita uunissa noin 20 minuuttia, eli kunnes kuoret ovat mustuneet liki kokonaan. Ota paprikat uunista ja laita suljettavaan muovipussiin. Sulje pussi tiiviisti ja jäähdytä paprikat. Höyry pehmittää kuoret ja jäähtyneet paprikat on helppo kuoria.
3. Poista paprikoista kuori ja laita paprikat sekä muut tahnan ainekset tehosekoittimeen. Aja tasaiseksi tahnaksi. Tahna säilyy jääkaapissa pari kolme päivää.
Lue myös: