Voiko liikunnalla estää osteoporoosia?

Moni suomalainen sairastaa osteoporoosia, osa tietämättään. Liikunta voi torjua osteoporoosia kahdellakin tavalla.

Osteoporoosia sairastaa noin 400 000 suomalaista, mutta suuri osa heistä ei tiedä sairaudestaan. Toisin kuin usein ajatellaan, osteoporoosia voi esiintyä kaikenikäisillä naisilla ja miehillä. Suurin riski sairastua siihen on kuitenkin vaihdevuodet ohittaneilla naisilla. Tämä johtuu siitä, että estrogeenituotannon hiipuminen kiihdyttää luumassan menetystä.

Luuston kuntoon vaikuttaa moni asia. Monipuolinen ruokailu ja etenkin kalsiumin, proteiinin ja D-vitamiinin saanti on tärkeää. Tupakointi puolestaan on luille myrkkyä. Lisäksi esimerkiksi anoreksia ja keliakia lisäävät osteoporoosin riskiä hormonitoiminnan muutosten ja ravintoaineiden imeytymisessä tapahtuvien häiriöiden kautta.

Liikunta sen sijaan on luustolle välttämätöntä. Se ylläpitää luun vahvuutta aikuisilla ja hidastaa luun menetystä ikääntyvillä. Liikunnasta on hyötyä myös toista kautta: se kehittää lihasvoimaa, tasapainoa ja ketteryyttä. Tämä kaikki vähentää kaatumisia, jotka aiheuttavat luunmurtumia. Liikkumalla voi siis torjua osteoporoosia.

Luuston kannalta parasta liikuntaa ovat lajit, jotka kuormittavat luustoa tehokkaasti. Näin tekevät lajit, joissa kannatellaan kehon painoa ja jotka sisältävät toistuvia iskuja alustaa vasten. Luut pitävät myös suunnanmuutoksista: luuston kannalta on hyvä, että sitä kuormitetaan suunnista, joihin se ei ole tottunut. Osteoporoosin ehkäisyn kannalta hyviä liikuntamuotoja ovatkin esimerkiksi pallo- ja mailapelit, jumpat ja tanssit sekä lihaskuntotreeni salilla tai kotona. Koska luu tarvitsee uusia ärsykkeitä, liikkeitä ja lajeja on hyvä vaihdella. Liikkua kannattaa myös säännöllisesti eli useita kertoja viikossa. Se on tärkeämpää kuin harjoituksen kesto – jo 20 minuuttia treeniä voi riittää.

Osteoporoosia jo sairastaville ei enää suositella voimakkaita iskuja, ponnistuksia, repiviä liikkeitä tai voimakkaita selkärangan taivutuksia sisältäviä liikuntamuotoja. Heille sopivia lajeja ovat esimerkiksi kävely, tanssi, erilaiset jumpat sekä lihasvoimaharjoittelu.

Asiantuntija järjestösuunnittelija Tiina Kuronen Suomen luustoliitosta.

 

Lue myös:

Tehoa kehonhuoltoon: dynaaminen venyttely

Hyvä hengitys lähtee vahvasta coresta

Teksti Anu Piippo
Kuvat Adobe