Viihdy töissä paremmin – 11 vinkkiä

Töissäkö muka ankeaa? FITin vinkeillä työ sujuu ja rento tunnelma pysyy.

1. Tee olosi mukavaksi

Vietät työpaikallasi todennäköisesti kolmanneksen vuorokaudesta. Huolehdi siis viihtyvyydestäsi kuten kotona tai mökillä. Vaadi itsellesi laadukas työtuoli ja hanki huoneeseen kasveja ja pirteänvärisiä yksityiskohtia.

Älä istu selin muihin ihmisiin tai oveen. Sinun täytyy voida halutessasi seurata, mitä ympärilläsi tapahtuu.

2. Aikatauluta päiväsi

Kirjoita ylös kaikki asiat, jotka sinun täytyy päivän aikana tehdä. Jos olet tehokkaimmillasi aamuisin, aloita päiväsi vaativimmilla asioilla. Iltapäivällä voi olla helpompi tehdä vähemmän keskittymistä vaativia töitä.

Kokeile määrätä kullekin työtehtävälle aikaraja, jonka jälkeen siirryt seuraavaan tehtävään, vaikka edellinen ei olisi vielä valmis. Näin vältät paikoilleen jämähtämisen.

3. Unohda sähköposti

Älä keskeytä tekemisiäsi vain lukeaksesi sähköpostit. Usein riittää, kun tarkistat postisi pari kolme kertaa päivässä. Vastaa viesteihin lyhyesti ja ytimekkäästi, äläkä jää roikkumaan postilaatikolle.

Sama koskee Facebookia ja iltapäivälehtiä. Tarvitsetko niitä todella työaikana?

4. Lopeta napina

Voit itse päättää, miten suhtaudut työhösi. Uuvuttaako stressi vai pitääkö se mielesi virkeänä? Kieltäydy kuulumasta työpaikan valituskerhoon. Hakeudu hyväntuulisten ihmisten seuraan, äläkä turhaan jauha työn negatiivisista puolista. Positiivisuus tarttuu ja auttaa jaksamaan.

5. Laske askelia

Askelmittari motivoi nousemaan tuolilta muutenkin kuin vessaan. Ota askelmittari käyttöön heti aamusta ja aseta tavoitteeksi 10 000 askelta koko päivän aikana. Kuinka paljon saat kokoon jo töissä?

6. Vaihda pullat pirtelöön

Ota tehosekoitin mukaan töihin ja tee itse omat välipalasi. Raikas smoothie piristää paremmin kuin nuiva pulla, ja raikkaat marjat muistuttavat kesästä.

Varaa pöytälaatikkoosi terveellistä naposteltavaa iltapäivän energiakuoppaa varten. Ota mukaan myös leipää siltä varalta, että oikea nälkä iskee.

7. Vältä päänsärky

Sisäilmassa on monesti liian vähän happea, mikä voi aiheuttaa päänsärkyä ja väsymystä. Avaa välillä ikkuna ja tuuleta kunnolla. Myös nestehukka aiheuttaa päänsärkyä, joten muista juoda vettä.

Jos päätäsi kuitenkin alkaa särkeä, kokeile painella peukalon ja etusormen väliin jäävää aluetta toisen käden etusormella ja peukalolla läheltä kohtaa, jossa luut yhtyvät. Hiero molempia käsiä noin minuutin ajan.

8. Luota vaistoosi

Jos sinun pitää tehdä päätös, josta et ole varma, pyydä miettimisaikaa. Varsinkin puhelimessa on helppo suostua asioihin, joita ei harkinnan jälkeen haluaisikaan tehdä. Jos jokin asia ei tunnu hyvältä, sano suoraan ei.

9. Pidä tauko

Jos tehtävät alkavat kasaantua etkä oikein saa mitään aikaiseksi, pidä tauko. Kävele korttelin ympäri tai tee keskittymisharjoituksia. Sen jälkeen mieti, mitä kaikkea pitää tehdä ja mitä pystyt tekemään nyt. Jätä vähemmän tärkeät asiat odottamaan, aivan kuten lomalla.

10. Usko itseesi ja muihin

Kannusta sekä muita että itseäsi. Älä turhaan säästele kohteliaisuuksia, jos ne ovat paikallaan.

Rohkaise itseäsi asettamalla näkyville lappuja, joihin kirjoitat ytimekkäitä kannustuslauseita. Kun uskottelet itsellesi olevasi energinen, alat toimia sen mukaisesti.

11. Pulmat puheeksi

Jos pienet kikat eivät toimi, ota asia puheeksi pomosi kanssa. Voisitko tehdä lyhyempää työpäivää tai työskennellä välillä kotoa? Voisitko silloin tällöin ottaa koirasi mukaan töihin? Pidä ilmapiiri avoimena nostamalla ongelmat pöydälle.

 

Katso myös nämä:

Iskeekö töissä usein iltapäiväväsymys? Näin pysyt virkeänä

Tehokas tuolijumppa, jota erityisesti istumatyötä tekevän tulisi kokeilla

Vainoaako stressi vapaa-ajallakin?  3 tehokeinoa työhuolten karkottamiseen