Vastustuskyky vahvaksi

Tarttuuko joka ikinen flunssapöpö mukaasi? Opi välttämään flunssa.

Vastustuskykyyn vaikuttavat monet hyvinvoinnin osatekijät, kuten terveydentila, elämän-tilanteen stressaavuus ja ravitsemus. Liikunta kohentaa yleiskuntoa, ja hyväkuntoisella on yleensä myös hyvä vastustuskyky.

Kevyen tai kohtuullisen rasittavan liikunnan harrastaminen tehostaa vastustuskykyä ja suojaa ylähengitystieinfektioilta. Positiivista on, että parhaiten flunssaa näyttäisi vastustavan säännöllisesti liikkuva kuntoilija, joka ei tavoittele erityisiä kuntohuippuja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Malta palautua

Rankan, paljon energiaa kuluttavan liikuntasuorituksen jälkeisinä tunteina ja päivinä elimistö on tavallista herkempi infektioille. Tämä johtuu siitä, että kovassa rasituksessa stressihormonien tuotanto kasvaa, mikä saattaa vaikuttaa kielteisesti immuunipuolustuksessa tärkeiden valkosolujen ja vasta-aineiden määrään ja aktiivisuuteen.

Samasta syystä flunssa iskee usein rankan työ- tai tenttirupeaman seurauksena. Kun stressaava elämäntilanne helpottaa ja itselleen antaa luvan olla väsynyt, vastustuskyky ikään kuin avaa ikkunan infektioille.

Vastustuskyvyn kannalta on erityisen tärkeää huolehtia palautumisesta nukkumalla ja lepäämällä riittävästi sekä syömällä terveellisesti. Jos tehokas treenijakso tai kova liikuntasuoritus ajoittuu kylmään vuodenaikaan, flunssariski kasvaa harppauksella. Syys- ja talviaikaan viruksia on eniten liikkeellä, ja kovan ponnistuksen jälkeen niille on tavallista herkempi. Kylmä ei sinänsä aiheuta flunssaa – vaan virus – mutta kylmä koettelee vastustuskykyä.

Syö runsaasti kasviksia

Ruokavaliossa parhaita vastustuskyvyn vahvistajia ovat kasvikset, hedelmät ja marjat, joiden sisältämät antioksidantit suojaavat elimistöä ympäristön haittavaikutuksilta. Antioksidantteja ovat esimerkiksi C- ja E-vitamiini, seleeni ja karotenoidit eli A-vitamiinin esiasteet.

Vastustuskykyään vankistaakseen kannattaa suosia värikkäitä vitamiinipommeja: mitä värikkäämmän annoksen kasviksia nauttii, sitä monipuolisemmin tulee syöneeksi vitamiineja ja antioksidantteja. Tuttu suositus syödä puoli kiloa kasviksia päivässä pätee myös vastustuskyvyn vahvistamiseen. Ahkera liikunnan harrastaminen ja liian vähäinen energiansaanti on vastustuskykyä koetteleva yhdistelmä. Liikkujan tulisi syödä monipuolisesti vilja- ja maitotuotteita, lihaa, kalaa ja hyvälaatuisia rasvoja.

Käsipesu pelastaa

  • Hyvä käsihygienia on paras keino suojautua tartunnalta, kun flunssa-aalto kaataa lähipiiriä petiin.
  • Tärkeintä pöpöjen välttelyssä on ahkera käsien pesu. Flunssakaudella ja esimerkiksi matkoilla ei kannata tyytyä pelkkään saippuaan, vaan levittää pesun jälkeen käsiin apteekissa myytävää, desinfioivaa käsihuuhdetta.
  • Kasvojensa koskettelua kannattaa välttää ja jos mahdollista, avata ovet kahvaan koskematta.
  • Vitamiinitujauksilla ei ole todettu flunssaa ehkäisevää vaikutusta. C-vitamiini saattaa kuitenkin lyhentää flunssan kestoa.
  • Maitohappobakteerivalmisteet, probiootit, auttavat tunnetusti vatsaa sopeutumaan totutusta poikkeavaan ruokavalioon, mutta näyttöä on myös siitä, että ne parantavat vastustuskykyä muitakin kuin vatsaviruksia vastaan.

Asiantuntijoina UKK-instituutin johtaja, lääketieteen tohtori Tommi Vasankari ja ravitsemusterapeutti, UKK-instituutin erikoistutkija Kirsti Uusi-Rasi. Lähteenä myös Liikuntaravitsemus, VK-Kustannus Oy 2006.

 

Lue myös nämä:

Milloin voi palata treenien pariin flunssan jälkeen?

Juoma, joka häätää flunssan

Pese kädet, torjut flunssan!