Ulkoilijan aurinkokalenteri

Kun siirryt kesällä treenaamaan sisätiloista ulkoilmaan, muista suojata iho auringolta.

Ultraviolettisäteily vanhentaa ihoa armotta. Vaatteet antavat parhaan suojan auringon säteitä vastaan, mutta aina ei voi verhoutua pitkiin hihoihin ja lahkeisiin. Tällöin täytyy turvautua auringolta suojaaviin voiteisiin. Mikään voide ei kuitenkaan suojaa täydellisesti, vaan säteilyä pääsee aina iholle asti, jolloin iho päivettyy.

Voiteen suoja riippuu sen suojakertoimesta ja voidekerroksen paksuudesta. Hyvässä voiteessa on UVA- ja UVB-suoja. Valitse suojakerroin ihon ja tilanteen mukaan.

Suojakertoimet on laskettu sen mukaan, että vartalon iholle käytetään kerralla reilu kourallinen ja kasvoille reilu ruokalusikallinen voidetta. Näin esimerkiksi 100 millilitran putkilosta riittäisi vartalolle kolme kertaa.

Voiteita käytetään yleisesti vähemmän kerrallaan, mutta tällöin myös suoja vähenee: suojakerroin 50 saattaa hyvinkin olla käytännössä vain noin 10.

UV-indeksi säteilyn mittarina

Ilmatieteen laitos mittaa UV-säteilyn määrää päivittäin. Kun UV-indeksi on suurempi kuin 3, iho on syytä suojata hyvin, jos oleilet ulkona pitkään.

Korkeimmillaan indeksi on juhannuksen tienoilla, jolloin se voi olla keskipäivän aikaan jopa 6. UV-indeksin voi tarkistaa Ilmatieteen laitoksen internetsivuilla, www.ilmatieteenlaitos.fi.

Tiesitkö?

  • Jopa 90 prosenttia UV-säteilystä pääsee ohuen pilven läpi.
  • Puolet päivän UV-annoksesta kertyy klo 11–15 välillä, jolloin säteily on voimakkaimmillaan.
  • Aurinko on polttavimmillaan silloin, kun oman varjon pituus on lyhyempi kuin oma pituus.
  • Auringossa makaava saa neljä kertaa enemmän UV-säteilyä kuin pystyasennossa oleva.
  • Varjossa UV-säteilyn määrä voi olla jopa puolet siitä, mitä se on auringonpaisteessa.
  • Vedessä puolen metrin syvyydessä UV-säteilystä voi olla jäljellä vielä 40 prosenttia.
  • Aukealla paikalla, kuten vesillä, säteily on runsaimmillaan, sillä vain puolet säteilystä tulee suoraan auringosta, loput ympäristön hajasäteilystä.

Muista!

Väljät vaatteet suojaavat auringolta paremmin kuin tiukat, ja tummat paremmin kuin vaaleat. Lierihattu tai lippis ovat kullanarvoisia kesäasusteita, mikäli haluaa vanhanakin näyttää siloposkiselta. Ultraviolettisäteily nimittäin vanhentaa ihoa armotta.

 

Katso myös nämä:

Marja Hintikka: ”Haluan elää 100-vuotiaaksi”

Miten treenejä jaksotetaan kuukautiskierron mukaan?

Unohda selittelyt ja saavuta tavoitteesi