Turvottaako? Näillä vinkeillä pääset eroon vatsavaivoista

FITin vinkeillä eroon vatsavaivoista!

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Ateriarytmi ja miniannokset

Tiheä ateriarytmi pitää verensokerin tasaisena ja auttaa painonhallinnassa, mutta erityisesti turvotuksesta kärsivälle säännöllinen ruokailu on kaiken a ja o. Jokaisella aterialla ei tarvitse syödä mahaa täyteen. Kokeile muutaman viikon ajan syödä pieniä annoksia parin tunnin välein – auttaa varmasti. Keskity syömiseen ja muista pureskella ruoka kunnolla, jokaista suupalaa vähintään 15 kertaa.

2. Vesi

Vesi vauhdittaa ruuansulatusta, ehkäisee turvotusta ja saa vatsan toimimaan. Mutta: älä juo aterian aikana. Vesi voi silloin häiritä ruuansulatusta ja laimentaa vatsahappoja, joiden hyvä tarkoitus on pilkkoa ja sulattaa ruokaa.

3. Liikunta

Kuntoilu tekee erityisen hyvää vatsavaivaiselle, myös silloin kun olo on tukalimmillaan. Hikirääkki ei ole tarpeen – eikä välttämättä edes hyödyllisintä. Kova juoksulenkki tai ankara punttitreeni saattaa aiheuttaa turhan kovaa painetta mahaan, sen sijaan kävely, venyttely, kevyt jumppa tai jooga ovat hellempiä vaihtoehtoja.

4. Kuitu

Kuitu on välttämätöntä vatsan ja koko kehon hyvinvoinnille, mutta on vatsavaivaisen vinkkelistä vähän kaksipiippuinen juttu. Monilla kun sinänsä terveellinen tuore ruisleipä, ja viljat yleensäkin, aiheuttavat turvotusta. Jos ruokavaliossasi on liian vähän kuituja, ala lisätä niitä ruokavalioosi maltillisesti – erityisesti kuitulisien kuten leseiden kanssa kannattaa olla tarkkana.

Suosi kokojyväviljaa ja tsekkaa, ettei leivässäsi ole lisättyä gluteenia. Vaikket kärsisi varsinaisesta keliakiasta, gluteeni saattaa aiheuttaa mahavaivoja. Joillekin paahdettu, pakkasessa käynyt tai näkkileipä sopii tuoretta paremmin.

5. Probiootit, vitamiinit ja kivennäisaineet

Probiootit ovat ehdottomia vatsavaivoista kärsiville, ja niitä on hyvä syödä päivittäin. Probioottibakteerit tasapainottavat suoliston häiriintynyttä bakteeritasapainoa ja vähentävät ilmavaivoja.

Kannattaa olla tarkkana myös vitamiinien saannista. Turvotuksesta kärsivälle voikin suositella monivitamiinitablettia päivittäin. Erityisesti B-vitamiinit ja sinkki ovat ruuansulatuksessa tärkeitä, samoin rasvahapot. Myös magnesiumista voi olla hyötyä – etenkin, jos turvotus johtuu ummetuksesta. Ota se hyvin sulavassa magnesiumorotaatti- tai -sitraatti-muodossa ja varmista, ettei valmisteessa ole mahaa ärsyttäviä osasia, kuten sokeria tai makeutusaineita.

6. Yrtit ja mausteet

Kokeile inkivääriä, oreganoa, anista, korianteria, kuminaa, kamomillaa ja laakerilehteä. Lakritsinjuuri voi auttaa ummetuksessa. Hedelmistä papaija on yksi parhaista; thaimaalaiset syövät sitä aamiaisen päätteeksi saadakseen vatsan toimimaan.

Piparminttuöljy – esimerkiksi hunajaan tai veteen sekoitettuna – saa röyhtäisemään liiat ilmat ylävatsasta, rentouttaa kouristelevaa mahaa ja hellittelee ruuansulatusta.

7. Ihanat juomat

Luontaistuotekaupasta saatavat yrttiteesekoitukset helpottavat oloa. Tee itse ihanan mausteista inkiväärijuomaa: kuori ja paloittele reilu pala tuoretta inkivääriä kuppiin ja kaada kuumaa vettä päälle. Valmis!

Myös mukavan lakritsaisista fenkolinsiemenistä ja kuumasta vedestä syntyy mahaa rauhoittava juoma. Ruuansulatusta voi yrittää kirittää myös sitruunaisella vedellä: purista sitruunamehua lasilliseen lämmintä vettä ennen aamiaista.

8. Apteekin hyllyltä

Cuplaton-kapselit pienentävät suolistossa liikkuvia ilmakuplia ja helpottavat ilmavaivoja. Ruuansulatusta auttavien Sinaire Forte -tablettien avulla voi huolettomammin syödä ruokia, jotka aiheuttavat vatsaongelmia. Myös hiilitabletteja voi kokeilla: ne sitovat itseensä myrkkyjä ja kaasuja.

Asiantuntijoina ravintovalmentaja Annika Havaste ja ravitsemusasiantuntija Paula Heinonen | Lähteenä Paula Heinonen: Vihdoinkin hyvä olo. Suolisto kuntoon ruokavalion avulla (Gummerus 2006)

 

Lue myös nämä:

Miksi liikunta turvottaa?

Turvotus, närästys, ummetus ja ilmavaivat – helpota vatsavaivoja kotikonsteilla

5 keinoa turvotuksen häätämiseen