Koh Phangan

Thaimaan Koh Phangan on hyvinvointimatkailijan unelmakohde

Toimittaja-kirjailija ­Johanna Elomaa suuntasi 16 vuoden tauon jälkeen Thaimaan Koh Phanganin saarelle rauhan ja hyvin­voinnin perässä. Hän listasi hyvinvointisuosikkinsa.

Koh Phangan
Koh Phanganin paratiisi­rannoilla lepää silmä ja mieli.

Tunnen pelonsekaista uteliaisuutta. Olen palannut Thaimaan Siaminlahdella sijaitsevalle Koh Phanganin saarelle kuudentoista vuoden jälkeen. Silloin olin saarella reppureissulla. Bilettämässä. Niin kuin monet muutkin parikymppiset siihen aikaan. Surat Thanin provinssissa sijaitseva saari kun on kuulu eritysesti sen riehakkaista Full Moon -juhlistaan, jonne nykyisin vaeltaa täydenkuun aikaan jopa 30 000 bilehilettä. Se hirvittää itseänikin.

Hirvittää myös turismin kasvu. Törmäänkö banaanivene­resortteihin, viskiämpäreitä kanniskeleviin huligaaneihin vai astunko rannalla huumepiikin päälle?

Kun olen viipynyt saarella vasta muutaman päivän, huomaan, että väärinymmärrys Koh Phanganista suurena reiviareenana ei voisi olla räikeämpi. Full Moon Partyt sijoittuvat valtavan saaren pieneen eteläkärkeen. Muu osa saarta kertoo ihan omaa tarinaansa.

En ollut ajatellut varsinaisesti koskaan palata Koh Phanganille, Thaimaahan ylipäätänsä. Mutta matkoillani Intiaan ja Balin joogakeskittymiin olin tavannut lukuisia samanhenkisiä kanssamatkaajia, joista moni oli yllättäen suositellut minulle juuri Koh Phangania jooga- ja hyvinvointikohteena. Ajatus jäi kytemään mieleeni; jotain maagista, alkuperäistä − ja tervehenkistä saarelta täytyi löytyä.

Kaipasin rauhallisen, joogaan, meditointiin ja terveelliseen elämään keskittyvän paikan, jossa työstäisin seuraavaa, hyvinvointiin keskittyvää kirjaani. Töiden välissä joogaisin ja nauttisin ympärillä leijuvista henkisyyden höyryistä ilman pikaveneiden pörinää ja Singha-pullojen kilinää.

Koh Phangan jooga
Johanna joogamassa Zen Beachillä. Iltaisin ranta täyttyy Sri ­Thanun asukkaista.

Joogaa joka lähtöön

Kun suuntaa pitkin Koh Phanganin länsirannikkoa, Thong Salan venesatamasta vartin ajomatkan kohti pohjoista, törmää Sri Thanuun. Pieni kylä päästää ilmoille heti nostalgista hippihavinaa. Kaduilla kuljetaan smoothiet kädessä avojaloin ja syödään lounas vegaani­ravintoloissa.

Lukuisissa joogapaikoissa tarjotaan erilaisia joogatunteja, meditointikursseja ja henkisiä keskustelusessioita.

Joogassa löytyy asiaankuuluvasti astangaa, hathaa, vinyasaa, yiniä, kundalinia. Suurin osa paikoista tarjoaa yksittäisiä tunteja, joille ei tarvitse ilmoittautua. Tavallisempien joogatuntien lisäksi voi haastaa itseään ja käydä esimerkiksi tantra jooga -kurssin tai ottaa osaa pranayama-työpajaan, jossa hengitetään sisään puhdasta iloa ja poispuhalletaan negatiivinen energia taivaantuuliin.

Phaeng -vesi­putouksilta pääsee haikkaamalla upealle Dom Silan näköalapaikalle

Hoitoja ja ­rantaparatiiseja

Sri Thanusta löytyy perinteisiä thaihierontojakin, mutta niiden lisäksi mitä eriskummallisimpia työpajoja ja hoitoja. Tarjolla on muun muassa chakrojen tasapainottamista, reikiä, kristallihoitoja harmonisoimaan mieltä ja kehoa, kuppausta ja akupunktiota. Jos on erityisen kokeilunhaluinen, voi haastaa itseään myös erilaisilla irtipäästämismetodeilla. Vai mitä sanoisit Inner Dance -sessiosta, jossa makaat silmät kiinni lattialla ja annat kehosi elää omaa elämäänsä musiikinpauhun tahdissa? Samalla päästät irti traumoista ja stressitiloista. Ainakin saaren itäpuolella, The Sanctuary Thailand -retriitissä voi myös opetella käyttämään Jade’s Secret -kivikuulia, joissa jaden tai ruusukvartsin energiaa vapautetaan kehoon vaginan kautta.

Terveysintoilun ja erilaisten vaihtoehtohoitojen lisäksi Koh Phanganille mahtuu paljon muutakin. Se on vehreydessään, vesiputouksissaan ja valkoisen puuterihiekan rannoissaan eittämättä yksi Thaimaan kauneimmista saarista. Esimerkiksi Sri Thanun Zen Beachille saapuessa tulee mieleen vain yksi sana: paratiisi. Valkoista hiekkaa ja kirkkaan turkoosia vettä, palmujen huminaa ja hiljaisuutta. Zen Beach on kenties yksi saaren kauneimmista rannoista ja se kokoaa auringonlaskun aikaan joogit ja meditoijat yhteen. Varoitus! Viereinen rantakaistale on nudistibiitsi, joten älä pelästy vilauttelijoita.

Gypsy Healing Garden uskoo kivien voimaan.

Vaihtoehtohoitoja

1. Pyramid Yoga Center tarjoaa inner dance -sessioita ja erilaisia voimaantumisen harjoituksia. Joogakompleksi on keskellä metsää ja varsin lumoava viidakkomekka.

2. Orion Healing Centrestä löytyy joogatuntien lisäksi erilaisia energiahoitoja sekä Kirtan-iltoja, joissa nostetaan yhteisenergiaa laulamalla intialaisia pyhiä mantroja. Kokeile reiki-hoitoa, jossa kehon chakra-pisteitä tasapainotetaan ja energiaa nostetaan tiibetiläisten kulhojen avulla.

3. Gypsy Healing Gardenissa voi opiskella hoitoja tai tilata yksittäisen ajan akupunktiota, kuppausta tai kristallihoidon kehon tasapainottamiseksi ja neutraloimaan negatiivisuutta.

Kadunvarren hedelmä­kojuista voi napata mukaan smoothien tai hedelmiä.

Hyvinvointi lähtee vatsasta

Seed To Feed

Sri Thanusta vartin mopo­matkan päässä ­sijaitseva luomuravintola tuottaa hedelmänsä ja vihanneksensa itse. Salaatit maistuvat siltä, että ne on kerätty lautaselle takapihalta. Annoksia koristavat omasta puutarhasta kerätyt syötävän suloiset orvokit.

Joy of Life

Organic Shopin vieressä sijaitsevassa Joy of ­Life -kahvilassa ­valmistettu kookosjogurtti sulaa suussa ja avokado-­lohi-salaatti on paikan bravuuri. Mango sticky rice tarjoillaan tietenkin tumman villiriisin kera.

Eat.Co

Yksi Sri Thanun alueen parhaista vegaaniravintoloista tarjoaa värikkäitä ja rapeita salaatteja. Testaa paikan kesto­suosikki Rainbow Salad.

Art in Chai Cafe

Herkullisia smoothie-­kulhoja ja itsetehdyllä luonnonjogurtilla kuorru­tettuja hedelmä­myslejä. Superkodikkaassa ­kahvilassa kaupataan myös omistajan tekemää taidetta ja ­paikallista ­käsityötä.

Karma Kafe

Sri Thanun ­ytimessä ­sijaitseva Karma ­Kafe tarjoaa leppoisan ­kokoontumispaikan ja puoleensavetävän ­vegaanikakkuvitriinin.

Vinkki! Käväise ainakin kerran Thong Salan ruokamarkkinoilla. Siellä voit maistaa kaikkea sushista ja salaattirullista äyriäisvartaisiin.

Hyvä tietää

Milloin…

Koh Phanganin pahimmat sadekuukaudet ovat syys-tammikuu. Kuivin aika on helmi-toukokuussa. Trooppisella saarella sadekuuroja saattaa tulla silti ympäri vuoden.

…ja miten mennä?

Helpoin:

Suora lento Bangkokiin (Finnair n. 550 euroa)

Bangkok – Koh Samui ­-lento (Bangkok Airways n. 120 euroa/suunta)

Lautta Koh Samui – Koh Phangan noin 20 min (5 euroa).

Edullisin:

Suora lento Bangkokiin (Finnair n. 550 euroa)

Bangkok – Koh Phangan -yöbussi eteläisestä bussiterminaalista lähtee noin klo 19. Bussimatka kestää 12 tuntia ja lautta 3 tuntia (15 euroa).

Liikkuminen:

Saarella ei ole julkisia kulku­neuvoja, joten vuokraa mopo tai polku­pyörä tai käytä lavatakseja. Sri Thanun alueella pärjää ­kävellenkin.

Tilaa Fit!

Lue myös:

Parhaat matkakohteet lenkkeilijän lomalle

Kaipaatko lomalta aktiivisuutta? Urheilijat paljastavat parhaat treenikohteet

Hangelle vai hiekalle? Tässä 5 kevättalven ihaninta matkakohdetta

Teksti Johanna Elomaa
Kuvat Johanna Elomaa