Pysähtymisen taito

Jatkuva kiire vie ilon ja jäytää terveyttä.

Kysyypä kuulumisia keneltä tahansa, vastaukseksi saa lähes poikkeuksetta valituksen aikapulasta. Tuntuu siltä, että työhön liittyvä tehokkuus, suorituspakko ja aikataulutus ovat kuin varkain hivuttautuneet myös vapaa-ajan puolelle.

– Olemme siirtyneet varsin lyhyessä ajassa lähes kellottomasta ajasta jatkuvaan kellon mukaan toimimiseen ja jatkuvaan saatavilla oloon. Välillä tuntuu kuin koko elämä olisi paahtamista kuntosalin juoksumatolla, kuvailee psykoterapeutti, koulutuspäällikkö Sinikka Björn Suomen Mielenterveysseurasta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nautinnot katoavat

Kiireestä kärsivä tuntee olevansa aina väärässä paikassa väärään aikaan. Hän ajattelee seuraavaa hetkeä ja seuraavaa tekemistä, eikä kykene pysähtymään eikä keskittymään. Jopa vapaa-ajasta katoaa hohto, jos sinänsä mukavat asiat hoidetaan tiukan aikataulun mukaan. Silloin ei ehdi nauttia oikein mistään.

– Samalla tavalla kuin fyysinen kunto nousee levon aikana ja on pakko pitää välipäiviä, myös mieli tarvitsee palautumisjaksoja. Jotta ihminen voisi hyvin, toiminnan ja levon, ponnistelun ja rauhoittumisen pitäisi olla tasapainossa, sanoo psykoterapeutti, fysioterapeutti Anja Henttinen SelkäCenteristä.

 

Katso myös nämä:

4 keinoa parantaa keskittymiskykyä

Erityisherkkä hyvinvointibloggaaja Anna-Maria K: ”Enää en pakota itseäni”

Tietoinen läsnäolo vaatii harjoitusta – se on helppoa