Pippa Laukka: ”Syömishäiriö on tuonut työhöni erilaista syvyyttäi”

Urheilulääkäri Pippa Laukka, nauttii kaikesta ruokaan liittyvästä, muttei suostu olemaan itsensä koelaboratorio. Lounas­palavereille hän sanoo ei,
kasvisruualle kyllä.

Urheilulääkäri Pippa Laukka tunnetaan myös Olet mitä syöt -ohjelmasta. Hän harrastaa triathlonia, joten on tärkeää, että syö riittävästi. Lihaksikas kroppa tarvitsee polttoainetta.

Pippa Laukka luottaa kotiruokaan

”Ruoka on iso osa elämääni: tykkään ruoasta, ruoanlaitosta, syömisestä ja ruoan tarjoilemisesta muille. Suhtaudun ruokaan hyvin mutkattomasti, sillä ajattelen sen olevan vain ruokaa. En ole itseni koelaboratorio ja mieti sitä, miten paljon lautasellani on esimerkiksi  hivenaineita tai miten tietty  ravintoaine vaikuttaa kehooni, vaan ruoka on elämäni eliksiiri.

Mielestäni olen myös hyvä kuuntelemaan omaa kehoani ja näläntunnetta. En ole syömisteni suhteen kovin valikoiva, mutta suosin laadukkaista raaka-aineista valmistettua ruokaa, josta tulee hyvä olo. Mielestäni on ok hemmotella itsensä kylläiseksi ja energiseksi ravinto­rikkaalla ravinnolla. Kaikista eniten tykkään kotiruoasta. Kokkaan usein laatikoita modernilla twistillä, eli esimerkiksi liha-makaronilaatikon sijaan saatan tehdä lohi-täysjyvämakaronilaatikkoa.

Ravinnon lisäksi Pippa satsaa palautumiseen

Yksi selkeä muutos ruokailutottumuksissani on se, että syön kasviksia enemmän kuin viisi vuotta sitten. Koska treenaan paljon, ja kroppani on aika lihaksikas, minulle tulee nopeasti nälkä. Silloin kehoni tarvitsee helposti sulavaa ruokaa. Koen kasvisruoan sopivan elimistölleni lihaa paremmin, vaikka tykkään myös lihasta. Punainen liha on kuitenkin luksustuote, jota tulee syötyä harvemmin.

Olen hyvin epäsosiaalinen syöjä enkä esimerkiksi pidä lounaspalavereista. Kun menen lounaalle, vetäydynkin yleensä omiin oloihini ja kuuntelen äänikirjaa samalla kun syön. Uskon, että epäsosiaalisuuteni johtuu siitä, että tapaan ­lääkärin ammatissani paljon potilaita. Niinpä arvostan lounashetkeä, joka on aidosti palauttava.

Lounaan lisäksi huolehdin siitä, että pidän riittävästi mikrotaukoja päivän aikana, sillä palautuminen on minulle todella tärkeää. Kiinnitän huomiota myös siihen, että nukun hyvät, noin kahdeksan tunnin, unet joka yö. Nautin siitä, kun saan herätä virkeänä ja sekä mieleni että kehoni ovat palautuneet. Sen takia olen jättänyt alkoholinkäytön minimiin, sillä jopa lasillisesta viiniä saattaa tulla pöhnäinen olo.

Urheilulääkärin työssäni hoidan potilaita, joilla on syömishäiriö. Uskon, että nuorempana sairastamani syömishäiriö on tuonut työhöni erilaista syvyyttä. Vaikka oma syömishäiriöni on taakse jäänyttä elämää ja tuntuu todella etäiseltä, koen, että siitä on paljon hyötyä työssäni ja minun on helppo puhua asiasta omakohtaisesti. Monet potilaistani ovat sanoneet, että olen ensimmäinen ihminen, joka ymmärtää aidosti, mitä he käyvät läpi.

Pippa Laukan ruokapäiväkirja

8.00 Kaurapuuroa, kourallinen mansikoita ja ­mustikoita, pari ruokalusikallista auringonkukan siemeniä.

12.00 300 grammaa keitettyjä porkkanoita, ­ruusukaalia ja parsakaalia, kaksi kanankoipea, ­kourallinen täysjyväspagettia.

14.00 Mansikka-mustikkarahkaa.

16.30 Kaksi ruisleipää, joiden päällä on juustoa ja tomaattia.

19.00 Fetasalaattia, keitettyjä porkkanoita ja ruusu­kaalia.

21.30 Pari desiä mansikka-mustikkarahkaa, omena.

Päivän aikana vettä ja pari pannullista vihreää teetä.

”On ok hemmotella itsensä kylläiseksi ja energiseksi,” sanoo Pippa Laukka.

Triathlon tuo haasteita

Liikunta on minulle samankaltainen fysiologinen tarve kuin vaikkapa jano. Liikunta onkin aina ollut osa elämääni: olen muun muassa uinut kilpaa ja pelannut ykkösdivarissa salibandya. Viimeisen viiden vuoden ajan olen keskittynyt triathloniin. Viime aikoina olen treenannut triathlonia tavoitteellisemmin ja käynyt kisoissa. Pidän triathlonista, sillä lajissa riittää haastetta ja uutta opittavaa, eikä treeneissäkään ole koskaan tylsää.

Treenaan kuutisen kertaa viikossa siten, että yksi treeni on pidempi, ja siihen kuuluu kaksi triathlonlajia kolmesta. Muut treenit koostuvat uinnista, salitreenistä ja juoksusta. Koska mieheni treenaa myös triathlonia, käymme välillä juoksemassa pitkiä lenkkejä yhdessä. Muuten juoksen mieluiten yksin, sillä juokseminen on minulle lähes pyhä toimitus. Nautin, kun minun ei tarvitse olla sosiaalinen juostessa, vaan voin keskittyä kuuntelemaan ­itseäni.”

Nämä löytyvät aina Pippa Laukan ruokakaapista

  1. Kaurahiutaleita: ”Nykyään teen kaurahiutaleista usein tuorepuuroa, jonka laitan jääkappiin jo edellisenä päivänä. Välillä syön penkkivelliä eli raakoja kaurahiutaleita ja maitoja. Tämän herkun opin vaariltani.”
  2. Vihreää teetä: Olen teefriikki, joten vihreää teetä löytyy kotoa useampaa sorttia. Juon teetä pari pannullista päivässä.
  3. Kahvipapuja: Kahvipapujen jauhamisesta on tullut arjen luksusta. On ihanaa, kun kotikahvi on hieman parempaa kuin yleensä.

Lue myös:

Painonhallinta­lääkäri André Heikius: Syömisen ei pidä olla monimutkaista

Syömishäiriöstä toipunut Lotta Harala: ”Stressasin jokaista suupalaa”

Eeva-Maria Lisko: Painoa putosi 35 kiloa syömällä

Teksti Maiju Karhunen
Kuvat Elina Simonen