Eeva-Maria Lisko: ”Painoa putosi 35 kiloa syömällä”

Intohimoinen ruuan rakastaja Eeva-Maria Lisko pudotti 35 kiloa tinkimättä mausta. Nykyään hän kirjoittaa ketoreseptejä sivutyökseen ja keveyden ruokakulttuurista pääsee nauttimaan koko perhe.

Eeva-Maria Lisko, 40

  • Markkinointisuunnittelija media-alalla. Sivutoiminen yrittäjä, kirjailija ja reseptin­tekijä. Äiti. Kotikokki.
  • Asuu Tampereen seudulla miehensä ja 4- ja 1-vuotiaiden ­lastensa kanssa.
  • Harrastaa kokkailua ja lasten kanssa ulkoilua.
  • Unelmoi siitä, että saisi tehdä töitä ruoan parissa koko­päiväisesti.
  • Seuraa Instagramissa: @keveammat­kattilat ja @eevamarialisko

Tiukan ruoka­valion noudattaminen lapsiperheessä ei ole niin monimutkaista kuin monet luulevat. Ihmiset jaksavat hämmästellä, kuinka ehdin tehdä eri ruuat itselleni ja muulle perheelle työpäivän jälkeen, mutta kun rutiiniin tottuu, kokkaamisesta tulee ­helppoa.

Kipinä painonpudotukseen syttyi reilu vuosi sitten. Mietin, että en halua täyttää neljäkymmentä ylipainoisena. Kannoin kropassani kymmenen vuoden lastia, johon kuului kiloja tupakanpolton lopettamisesta, parisuhteesta ja mammalomista. Pelkäsin, etten jaksaisi kohta enää leikkiä lasteni kanssa. Töiden jälkeen perheen yhteistä aikaa jää vain pari tuntia, joita en todellakaan halunnut kuluttaa kuntosalilla. Mietin, että liikkumisen sijaan pudottaisin painoa keskittymällä siihen mitä syön.

Mietin, että liikkumisen sijaan pudottaisin painoa keskittymällä siihen mitä syön.

Olen aina ollut ruuan rakastaja. En tingi hyvästä ruuasta tai laadukkaista raaka-aineista. Jo lapsuudenkodista saakka perheen yhteiset ateriat ja ruoka ovat merkinneet minulle välittämistä ja läheisyyttä. Ne yhdistävät ja luovat muistoja. Lapsuuteeni kuuluivat äidin tekemät tuoreet sämpylät ja mustikkakeitto. Meillä ei liiemmin halailtu, välittäminen näytettiin huolenpidon kautta.

Arvasin, että minulle helpointa olisi noudattaa tiukkaa ruokavaliota. Silloin pystyisin kieltämään itseltäni kaiken, mikä ei kuuluisi ruokavalioon, eikä mitään harmaan alueen kompromisseja pääsisi tapahtumaan. Aloitin ensin vähähiilihydraattisen ruokavalion, josta siirryin ketogeeniselle dieetille, joka tuntui sopivan kropalleni täydellisesti. En kärsinyt edes päänsäryistä.

Pääsääntöisesti syömme koko perhe samaa ruokaa, korvaan vain joitain ruoka-aineita itselleni sopivammaksi. Lapsille en ole puhunut laihduttamisesta mitään, eivätkä he edes huomaa, että äidin pinaattilettu on tehty munista ja heidän letuissaan on jauhoa.

Teen kaiken ruuan alusta loppuun asti itse, eineksiä meillä ei käytetä.

Teen kaiken ruuan alusta loppuun asti itse, eineksiä meillä ei käytetä. Lasten herkut, nugetitkin, syntyvät helposti ketoversioina, kun käytän leivitykseen ketoleivästä tehtyjä korppujauhoja. En myöskään käytä valmiita mausteseoksia tai kastikkeita. Ostaisin mielelläni kaiken luomuna, mutta taloudellisesti se ei ole mahdollista. Niinpä panostan siihen, että käytämme mahdollisimman paljon kotimaisia kausiraaka-aineita niin, ettei hävikkiä pääsisi juuri syntymään.

Monet ihmiset pitävät itseään liian kiireisenä tekemään ruokia itse tai noudattamaan tiukkaa ruokavaliota. Uskoisin, että kyse on ennemmin tottumattomuudesta. Arkiruokarumban pyörittäminen vaatii metatyötä, mietin viikon ruokalistan aina etukäteen. Kiirepäivinä ruuan pitää olla helppoa, toisaalta myös lasten toiveille on oltava tilaa. Käyn ruokakaupassa kahdesti viikossa ja ostan sieltä melkein samat tavarat joka kerta. Ruuanlaittoon menee suurin piirtein sama aika kuin siihen, että kävisin kaupassa joka päivä töiden jälkeen hakemassa syötävää. Jauhelihakeitto valmsituu helposti puolessa tunnissa, kun perunat ja kasvikset on pilkottu pieniksi. Ennen niiden lisäämistä toki otan annoksen erikseen itselleni.

Teen ketoreseptejä sivutyökseni FitFarmille. Kun osallistuin heidän valmennukseensa, koin, että reseptivihkossa oli aika vähän valikoimaa suurimmalle painonpudotusluokalle, joten aloin keksiä ruokaohjeita itse. Sain niistä Facebook-ryhmässä hyvää palautetta ja ymmärsin, ettei kaikilla välttämättä ole kykyä nähdä, minkälaisia versioita sallituista ­aineksistä voi kehitellä. Tarjosin ideoitani FitFarmille ja he innostuivat heti.

Rakastan muokata klassisista ruuista uusia versioita mausta tinkimättä.

Rakastan muokata klassisista ruuista uusia versioita mausta tinkimättä. Käytän ruuissa paljon muka-aineksia ­korvaamassa epäterveellisiä vaihtoehtoja. Cashew- ja macadamiapähkinöistä ja vedestä voi blenderissä tehdä kermaa, raastettu kukkakaali korvaa riisin ja kesäkurpitsasuikaleet pastan. Maustevoi syntyy jääkaapissa kovettuneesta yrttioliiviöljystä. Ainoa, mitä joskus kaipaan, on tuore leipä. Silloin sekoitan isossa teemukissa kananmunan ja pari ruokalusikallista mantelijauhoa, siemeniä ja ripauksen leivinjauhetta. Gluteeniton pikasämpylä kypsyy minuutissa mikrossa, ja on ihanan kuohkea ja pehmeä. Koen ettei minun ei ole tarvinnut luopua ruokavalioni takia mistään. Olen vain suunnannut fokukseni muualle.

Teksti Anna Povenius
Kuvat Marjaana Malkamäki