Noora Shingler: ”Paasto on minulle kuin loma”

Toimittaja Noora Shingler sai vatsa­vaivansa kuriin ruokaremontilla. Kasvispainotteisesti syövä Noora tukee omaa hyvin­vointiaan ­paitsi ­uimalla myös paastoamalla.

Noora Shinglerillä ei ole koskaan ollut syömishäiriötä tai minkäänlaisia ongelmia ruuan kanssa. Ollessaan noin 22-vuotias hän alkoi kuitenkin kärsiä selittämättömistä vatsavaivoista. Vatsa turpoili ja oli usein todella kipeä, myös ilmavaivoja riitti. Vatsavaivat haittasivat elämää, vaikka hän yritti olla välittämättä niistä.

Noora Shinglerin bakteeribalanssi oli pielessä

Kaikki vatsaoireet hävisivät mystisesti kymmenen päivän Japanin-matkan aikana. Tajusin, etten ollut syönyt reissussa esimerkiksi leipää ja leivonnaisia tai juonut lehmänmaitoa, vaan ruokavalioni oli koostunut lähinnä riisistä, kalasta ja kasviksista. Aloin syödä mahdollisimman samalla tavalla kuin Japanissa, mutta siitä huolimatta vatsani oli edelleen turvonnut ja kipeä. Juontaessani Kuningaskuluttajaa jouduin kerran juoksemaan vessaan kesken haastattelun. Lopulta en voinut syödä enää mitään muuta kuin kaurapuuroa ennen lähetyksiä.

Onnekseni pääsin hyvän lääkärin vastaanotolle. Hän sanoi suoraan, etteivät esimerkiksi lehmänmaito, vehnä ja hiiva sovi kaikille. Minut tutkittiin läpikotaisin, ja ulosteanalyysi paljasti suolistoni bakteeribalanssin olevan täysin pielessä: hyviä suolistobakteereja ei juurikaan ollut jäljellä. Lääkärini mukaan suolistoni vaikutti siltä kuin se olisi pesty voimakkaalla tiskiaineella.

Noora Shingler: ”Lääkärini mukaan suolistoni vaikutti siltä kuin se olisi pesty voimakkaalla tiskiaineella.”

Suolistoni ei ollut päätynyt tuohon tilaan pelkästään minulle sopimattomien ruoka-aineiden takia, vaan syömäni antibioottikuurit olivat myös aiheuttaneet sille hallaa. Olin syönyt yli 40 antibioottikuuria korvatulehdusten takia jo ennen kuin täytin 20 vuotta. Tuohon aikaan antibioottikuurien kanssa ei syöty maitohappobakteereja, joten ei ole ihme, ettei kroppani enää kestänyt.

Ruokatottumuksilla vatsavaivat kuriin

Lääkärini suosituksesta karsin ruokavaliostani vehnän, valkoisen sokerin, hiivan ja lehmänmaidon. Samalla ruokavaliostani poistuivat luonnostaan suurin osa lisäaineista. Näillä muutoksilla sain vatsavaivani kuriin ja suosin edelleen ruokavaliota, joka sisältää paljon sesongin kasviksia ja kalaa. Luomulihaa saatan syödä ravintoloissa tai äitini valmistamana. Minulle tärkeintä on syödä sellaista ruokaa, jonka syömisestä tulee hyvä omatunto. Tykkään syödä terveellisesti, joten syön paljon keittoja ja salaatteja. En kuitenkaan kieltäydy herkuista, paitsi ollessani paastolla.

Tutustuin nestepaastoon lääkärini kautta. Paasto mullisti elämäni, sillä ensimmäistä kertaa vuosiin en mennyt nukkumaan vatsa turvonneena ja kipeänä. Tuon yli kymmenen vuoden takaisen kokeilun jälkeen olen paastonnut kahdesti vuodessa. Paasto on minulle kuin loma: se pakottaa rauhoittumaan, sillä silloin en voi sykkiä joka suuntaan samalla tavalla kuin yleensä. Oloni on todella hyvä ja levännyt niin paaston aikana kuin sen jälkeen. Olen kokeillut myös pätkäpaastoa, mutta se ei ollut minun juttuni. Ymmärrän kuitenkin, että se toimii hyvin monille.

Uskon, että teemme itsellemme enemmän hallaa syömällä epäterveellisesti ja liikaa, kuin syömällä ajoittain normaalia ­niukemmin.

Syömisen lisäksi suhtautumiseni liikuntaan on muuttunut vuosien varrella. Vihasin koululiikuntaa – erityisesti uimista – ja kammoksuin uimahalleja vielä aikuisenakin. Aloin kuitenkin käydä esikoiseni kanssa vauvauinnissa, ja vähitellen uinti vei mukanaan. En ole edelleenkään mikään himoliikkuja, mutta nautin erityisesti ulkona uimisesta. Tällä hetkellä uin meressä kolmisen kertaa viikossa. Uiminen auttaa pitämään pääkopan kasassa, ja saan aina parhaat ideat polskiessani.

Aina kaapissa

Vihreää teetä

Juon päivittäin ainakin litran vihreää teetä. Tällä hetkellä olen hullaantunut sitruunaruohon makuiseen luomuteehen.

Porkkanoita

Teen porkkanoista ­mehua, mutta syön niitä paljon myös sellaisenaan. Suosikkivälipalani on porkkanatikut hummuksen kera.

Omenoita

Syön joka päivä ainakin yhden luomuomenan. Jos haluan herkutella, syön omenalohkoja maapähkinävoin kanssa.

Lue myös:

Löydä sinulle sopiva paasto

Tuottaja Emmi Nuorgam;Masennus ei vienyt liikkumisen iloa

7 x vatsaa rauhoittava ruoka – syö näitä, jos vatsassasi kuplii

 

 

Teksti Maiju Karhunen
Kuvat Noora Shingler