vatsaa rauhoittava ruoka

7 x vatsaa rauhoittava ruoka – syö näitä, jos vatsassasi kuplii

Möngertääkö mahassa? Helpota vaivoja näillä ruoka-aineilla.

Kramppeja, pahoinvointia, ripulia ja turvotusta. Sen sijaan, että tuskissasi ryhtyisit paastoamaan, tartu näihin ruokiin, jotka luonnostaan rauhoittavat vatsan toimintaa.

1. Banaani

Banaaneja suositellaan evääksi esimerkiksi maratoonareille, eikä syyttä, sillä ne ovat helposti sulavia, eivätkä yleensä ärsytä vatsaa. Banaaneissa on myös luontaista pektiiniä, joka tukee vatsan luonnollista toimintaa.

2. Papaija

Papaija parantaa ruuansulatusta ja helpottaa ummetusta. Trooppisen herkun salaisuus on sen preteolyyttisissä entsyymeissä, kuten papaiinissa, jotka auttavat pilkkomaan proteiineja ja tukevat vatsahappojen toimintaa. Jos tuoreita papaijoita on hankala löytää lähikaupasta, luontaistuotekaupoista voi kysellä papaijanlehtiuutetabletteja.

3. Valkoinen riisi

Ylikierroksilla käyvää ärtynyttä mahaa kannattaa tasoittaa syömällä mahdollisimman mietoja ruokia, kuten valkoista riisiä, vaaleaa leipää tai keitettyjä perunoita. Riisi ja perunat eivät aiheuta lisästressiä jo kuormittuneelle ruoansulatusjärjestelmälle. Lisäksi ne sitovat nesteitä ja hillitsevät esimerkiksi ripulia tekemällä ulosteen kiinteämmäksi.

4. Inkivääri

Inkivääri helpottaa pahoinvointia ja tasapainottaa ruoansulatusta. Sitä suositellaankin nautittavaksi esimerkiksi vatsataudin tai ruokamyrkytyksen jälkeen. Kokeile rauhoittavaa inkivääriteetä tai inkiväärijauhetta. Myös tuoreen inkiväärin pureskelu auttaa hillitsemään vatsavaivoja.

5. Omenasose

Samoin kuin banaanit, myös omenat sisältävät paljon pektiiniä, joka lievittää ripulia. Vatsavaivoja kannattaa parannella ennemmin omenasoseella kuin tuoreen omenan viipaleilla, sillä keitetty sose sulaa helpommin suolessa. Myös kaneli edistää ruoansulatusta, joten ripottele sitä omenaherkun päälle.

6. Yrttitee

Kamomilla- ja piparminttutee lievittävät vatsakipuja. Etenkin rauhoittava kamomillatee hillitsee stressiä ja rentouttaa, jolloin jännitys ja kivut vähenevät.

7. Jugurtti

Maitotuotteet saattavat olla myös vatsavaivojen aiheuttaja, mutta maustamattomalla jugurtilla on todettu olevan myös hoitavia vaikutuksia. Valitse jugurtti, joka sisältää vatsaa rauhoittavia maitohappobakteereita, jotka tukevat suoliston luonnollista toimintaa ja vähentävät kaasun muodostumista sekä turvotusta.

Lähde: Shape

Tilaa Fit!

Lue myös:

Kiusaavatko vatsavaivat? Taustalla voi olla FODMAP-yhdisteet

Ilmavaivoja tai turvotusta? Näin helpotat ärtynyttä suolta

Vaivaavatko vatsakivut? Nämä lajit helpottavat oloa

Teksti Anna Povenius
Kuvat Fotolia