Näin voitat ­sisäisen ­piiskurisi – 7 askelta kohti lempeyttä

Haaveiletko salsatunneista, mutta pelkäät mokailevasi? Ruoskitko itsesi lenkille, vaikka kehosi kaipaisi lepoa? Näin rauhoitat pahimman vastustajasi eli oman sisäisen piiskurisi.

1/ Tunnista negatiivinen sisäinen puheesi

Jotta negatiiviseen sisäiseen ääneen voi vaikuttaa, se pitää ensin tiedostaa. Harjoittele huomaamaan, missä tilanteissa sisäinen piiskurisi pääsee valloilleen. Jos esimerkiksi töistä palattuasi ääni vaatii sinua suoraan treeneihin väsymyksestä huolimatta, istu alas, hengitä syvään ja katso, mitä vaatimusten takaa löytyy. Kun opit olemaan läsnä sisäiselle kriitikollesi, alat vähitellen huomata, millaisia tunteita se nostaa pintaan. Sen sijaan, että juoksisit pakoon esimerkiksi riittämättömyyden tunnetta, voisitko istua sen kanssa, hengittää syvään ja hyväksyä tunteesi?

2/ Kysy, onko se totta

Mitä tahansa sisäinen äänesi väittääkään, haasta se. Kysy, onko väite tai tunne edes totta. Mieti, mikä muu tarina voisi olla yhtä mahdollinen. Jos et esimerkiksi uskalla ilmoittautua salsatunneille, koska pelkäät, että muut nauravat mokailullesi, toimi toisin. Ilmoittaudu mukaan ja muistuta itseäsi siitä, että kaikki mokaavat ja mokat kuuluvat oppimiseen.

3/ Nimeä sisäinen ­kriitikkosi

Anna sisäiselle äänellesi jokin hassu nimi, kuten Kaija-täti tai Molla-Maija. Näin opit suhtautumaan ääneen rennommin: Jaahas, Kaija-täti se siellä vain huutelee…

4/ Kohtele itseäsi kuin parasta ystävääsi

Mieti, miten toimisit, jos sama tapahtuisi parhaalle ystävällesi. Voisitko suhtautua itseesi yhtä myötätuntoisesti? Kun negatiivinen ääni iskee, silitä käsivarttasi tai anna itsellesi hali: tutkimusten mukaan kosketus lisää hyvänolonhormoni oksitosiinia ja vahvistaa siten myös itse­myötätuntoa.

Voisitko suhtautua itseesi yhtä ­myötätuntoisesti kuin ystävääsi?

5/ Keskity vahvuuksiisi

Pyydä ystäviäsi kertomaan kolme vahvuuttasi tai tee ilmainen vahvuustesti viacharacter.org-sivustolla.

Kun tunnet vahvuutesi, voit kompensoida niillä heikkouksiasi, joihin sisäinen kriitikkosi usein iskee. Jos esimerkiksi huumori on yksi vahvuuksistasi, keskity siihen. Anna itsellesi lupa ilmoittautua tanssitunneille ja suhtaudu mahdollisiin mokiin vahvuutesi kannalta: mitä sitten jos mokaat, koska muita naurattamalla kehität vahvuuttasi! Vahvuuksiin keskittymällä lisäät myös itseluottamustasi.

6/ Kirjaa onnistumiset ylös

Listaa ylös onnistumisia ja saamiasi positiivisia palautteita. Kun sisäinen ääni yrittää vetää mieltä matalaksi, kaiva lista esiin. Mitä tahansa ääni väittäisikin, lista muistuttaa sinua siitä, mihin kaikkeen pystyt!

7/ Muista, ettet ole yksin

Kaikilla on omat haasteensa, sisäiset kriitikkonsa ja kaikki epäonnistuvat joskus. Tämän muistaminen auttaa vahvistamaan itsemyötätuntoa ja suhtautumaan itseen lempeämmin. Ja vähitellen itsemyötätunnon myötä sisäinen Molla-Maijakin alkaa väistyä takavasemmalle tai ainakin keskusteluistanne tulee asteen lempeämpiä…

Asiantuntijana ­positiivisen psykologian maisteri ja valmentaja Netta Lehtonen, Joylla

Tilaa Fit!

Lue myös:

Repsahdus, morkkis, entistä kovempi kuri – syömisten kontrollointi voi viedä kierteeseen

Haukutko sinäkin peilikuvaasi? Tämä on itseinhon todellinen syy!

Oletko riippuvainen liikunnasta? Testaa!

Teksti Kirsi-Marja Kauppala
Kuvat Adobe Stock