Miksi jalkaterissä tuntuu viiltävää kipua?

Voiko jalkakivun syy löytyä selästä?

Mitä pitäisi tehdä, kun jalkaterät kipeytyvät tai niissä tuntuu viiltäviä kipuja aika ajoin? Niitä kuumottaa ja ne säteilevät sääriin kipua harjoituksen jälkeen tai jo sen aikana esimerkiksi salibandya pelattaessa. Voiko syy olla selässä?

Olen muutaman kerran elämäni aikana nytkäyttänyt selkäni taaksepäin, viimeksi kevättalvella, ja sen jälkeen selkään on tullut järisyttävä kipu. Olen kuitenkin pystynyt liikkumaan sen jälkeen. Nyt kipua on tuntunut välillä alaselässä ja pakaralihasten yläosissa. Alaselkä on arka, jos se vähänkään vääntyy liikaa taaksepäin.

Tein kevättalvella selkää kuormittavaa työtä (moottorisahaus), eikä alaselän kipu tuntunut normaalilta lihasten väsymiseltä.Sain kosketusherkkiin jalkoihini (sääret, pohkeet ja siitä alaspäin) tulehduskipulääkityksen muutama viikko sitten, ja jalat tuntuivatkin paremmilta kuurin ajan. Osa jalkojen säryistä kuitenkin palasi, kun kuuri loppui.

Olen käynyt fysioterapiassa ja pystyn kyllä kävelemään, mutta päkiöillä ollessa jalkaterissä tuntuvat säteilevät pistot häiritsevät. Alaselän säryt iskevät välillä, esimerkiksi yöllä. Kuinka toimia?

Asiantuntija vastaa:

Jalkaterien kivut voivat joskus johtua selästä, mutta tapauksessasi lienee pikemmin kysymys paikallisista nilkan ja jalkaterän kuormituksen ongelmista. Alaraajojen biomekaniikan virheet aiheuttavat usein kipuja jalkaterän, nilkan ja säären alueella, koska kudokset kuormittuvat väärällä tavalla. Siksi tilanteen tarkempi tutkiminen ja syiden korjaaminen on tarpeen. Selkävaivasi voi olla näistä erillinen.

Suosittelen siis käyntiä lääkärissä.

Tapio Kallio

 

Katso myös nämä:

Känsät, rakot ja sienet – näin vältyt yleisimmiltä jalkavaivoilta

Testasimme parhaat jalkavoiteet

Ylipronaatio on yleinen jalkaongelma – 5 neuvoa pohjallisten hankintaa