känsä, sieni, rakko

Känsät, rakot ja sienet – näin vältyt yleisimmiltä jalkavaivoilta

Monen treenikengissä ­piilee ­kovettuneita kantapäitä ja koppura­känsiä, ja puku­huoneen suihku­tiloissa ­vilistävät sienet ja virukset. Liikkujan kannattaa hoitaa jalkoja erityisen huolella.

Jalkasilsa eli jalkasieni

Tätä et haluaisi kuulla: treenaajien jaloista toisille tarttuva silsasieni säilyy tartuntakykyisenä kosteilla suihkun- ja pukuhuoneenlattialla jopa viikkoja.

Jos sieni pääsee rikkonaisesta ihosta sisään, jalkasilsa tarttuu. Rihmasienten aiheuttaman infektion tunnistaa usein punoituksesta, kutinasta ja ihon hilseilystä. Hoitoon saa itsehoitolääkkeitä apteekista.

Paras tapa estää jalkasilsan leviäminen on hoitaa jalkoja hyvin, ettei iho rikkoudu. Pese kintut vedellä tai halutessasi happamalla apteekin pesunesteellä, kuivaa erillisellä jalkapyyhkeellä (et halua siirtää mahdollista silsaa koivista nivusiin) ja rasvaa jalat joka päivä. Jos et vielä omista suihkusandaaleita, nyt on hyvä hetki hankkia sellaiset. Näin varpaat eivät lillu pöpöissä ­kostealla ­lattialla.

Kynsisieni

Jos nappasit jalka­sienen, saatat saada myös toisen uuden kaverin, kynsisienen. Silsa saattaa levitä yhteen tai useampaan kynteen, jolloin niistä tulee kellertäviä, haperoita ja paksuuntuvia. Kynsisieni on erittäin vaikeahoitoinen, mutta parhaiten siitä voi päästä, jos käyttää samaan aikaan lääkärin määräämää sisäistä lääkehoitoa ja esimerkiksi apteekin itsehoitolääkkeitä. Jalka­terapeutti tai jalkojen hoitaja voi ohentaa sairastunutta kynttä, jolloin ulkoiset lääkeaineet pääsevän imeytymään ­paremmin.

Haperokynnet välttää parhaiten samoilla keinoilla, joilla jalkasilsankin. Jos jalkasieni kaikesta huolimatta sinuun iskee, hoida se mahdollisimman nopeasti, jottei se leviä kynsiin.

Känsä

Känsistä kärsivät usein paljon liikkuvat ihmiset ja esimerkiksi jalkapalloilijat, joiden tiukat nappikset rasittavat jalkojen ihoa. Käytännössä känsä tarkoittaa pienelle ihoalueelle rajoittuvaa kovettumaa. Erikoisen kovettumasta tekee se, että se on usein kova nappula, joka kasvaa rasituksen lisääntyessä sisäänpäin, jolloin ­känsä voi myös alkaa painaa todella kipeästi. Ammattilaisella känsän voi poistaa melko helposti ja ­kivuttomasti.

Jos jalkoihin ilmestyy kovettumia, hoida ne, ennen kuin ne muuttuvat känsiksi. Vaihda kenkiin, jotka eivät hierrä. Kovettumia voi itse raspata kevyesti, varoen ja harvoin, kunhan sen jälkeen rasvaa jalat hyvin.

Syylä

Kukkakaalimainen, rajoiltaan epätarkka möllykkä ihon pinnassa on usein vanha kunnon syylä. Sen aiheuttaa papillooma­virus, joka elää lattioilla esimerkiksi jalasta irtoavassa hilseessä. Syyläkin voi olla kipeä, varsinkin jos siihen tulee painetta liikkuessa. Syylästä voi päästä eroon itsehoitotuotteilla, mutta myös jalkojen hoitajalta tai jalkaterapeutilta saa apuja.

Syylän välttää käyttämällä julkisissa tiloissa suihkusandaaleita. Satsaa jalkojen ihon hyvään hoitoon.

Rakot

Rakko tulee, kun iho hankautuu esimerkiksi vääränmallisissa kengissä. Esimerkiksi juoksijat, tenniksen pelaajat ja muut, jotka tekevät nopeita spurtteja ja pysähdyksiä, saavat usein rakkoja. Niitä voi yrittää estää käyttämällä rakkolaastaria jo etukäteen suojaamassa hankautuvaa kohtaa. Apteekista saa ihonsuojalevyä ja -suihketta, jolla voi päällystää ihon ennen lenkkiä tai peliä.
Hyvin hoidettu ja kosteutettu iho kestää rasitusta paremmin, jolloin rakkojakaan ei tule niin helposti.

Vältä jalka­huolet näin:

➜ Pese jalat joka päivä vedellä tai happamalla pesunesteellä (pH 5,5).

➜ Kosteuta jalkoja päivittäin paksulla voiteella, jonka rasva­prosentti on yli 30. Älä ­rasvaa varpaanvälejä, muuten ne ­hautuvat rikki.

➜ Satsaa keinokuituisiin urheilusukkiin. Puuvillasukat imevät kosteuden itseensä ja hautovat jalkoja.

➜ Jos jalat hikoavat ­urheillessa paljon, ripottele varvasväleihin talkkia tai käytä apteekista saatavaa puhdistettua varvasvälivillaa.

➜ Irrota treenin jälkeen pohjalliset ja jätä treenikengät kuivumaan ilmavasti. Pese kengät tasaisin väliajoin, sillä sienet, bakteerit ja virukset tykkäävät muhia kosteissa kengissä.

➜ Käytä joogassa omaa mattoa. Jos joogaat lainamatolla, putsaa tunnin jälkeen maton lisäksi myös jalat. Nopea kikka on pyyhkäistä tassut vaikka käsidesillä.

➜ Hanki omat kynsienhoitovälineet ja pidä ne itselläsi. Kynsisieni voi levitä myös saksien kautta.

➜ Muista pestä suihkunlattia tasaisin väliajoin.

Asiantuntijana ­Jalkaterapeutti Anne Ferm.

Tilaa Fit!

Lue myös:

Jalkasieni on inha vaiva – näillä keinoilla ehkäiset sen

Kantapään kipu tai vaivaisenluu – näin hoidat yleisimmät jalkavaivat

Ylipronaatio on yleinen jalkaongelma – 5 neuvoa pohjallisten hankintaa

Teksti Miia Vähähyyppä
Kuvat Fotolia