Ylipronaatio on yleinen jalkaongelma – 5 neuvoa pohjallisten hankintaa

Ylipronaatio tarkoittaa nilkan kiertymistä sisäänpäin. Pohjallisia voi kokeilla lievien jalkaongelmien korjaamiseen. Merkittäviä virheasentoja ei eivät kuitenkaan korjaa.

1. Milloin kannattaa harkita erikoispohjallisen hankkimista?

Jos kärsii toistuvista jalkakivuista, jalassa on merkittäviä virheasentoja, kuten ylipronaatio, tai jos sairastaa esimerkiksi reumaa tai diabetesta. Jalan malli ja asento sekä oma laji ja treenimäärät vaikuttavat pohjallisen valintaan, joten ensimmäiseksi kannattaa käydä jalka- tai fysioterapeutin tekemässä alaraaja-analyysissä.

2. Kenelle urheilukaupassa muotoiltava pohjallinen sopii?

Niitä voi kokeilla lievien jalkaongelmien, kuten ylipronaation korjaamiseen. Ylipronaatio tarkoittaa nilkan kiertymistä sisäänpäin. Muotoillut pohjalliset lisäävät mukavuutta, ja kenkä voi tuntua paremmin istuvalta. Urheilukaupasta pohjalliset saa nopeasti ja edullisesti. Ne eivät kuitenkaan korjaa merkittäviä virheasentoja.

3. Pitääkö erikoispohjallisia käyttää lopun ikäänsä?

Monesti ei. Jalkaterien vahvistaminen ja lihaksien huoltaminen auttavat myös korjaamaan virheasentoja. Pohjallinen ei yksin paranna vaivoja.

4. Riittääkö, että erikoispohjallista pitää vain urheilukengissä?

Jos pohjalliset helpottavat jalkavaivoja ja tuntuvat hyviltä, niitä kannattaa pitää kaikissa kengissä. Pareja voi hankkia kaksi tai vaihdella pohjallisia kengistä toisiin.

5. Kuinka kauan pohjallinen kestää käyttöä?

Käyttöikään vaikuttavat oma laji ja treenimäärä. Esimerkiksi pallopeleissä kuormitus on niin kova, että pohjalliset täytyy vaihtaa usein. Pohjallisten kuntoa kannattaa tarkkailla ja vaihtaa ne uusiin noin 1–3 vuoden välein.

Lue myös:

Onko sinulla penikkatauti? Näin tunnistat ja hoidat sen!

Tee testi jo kotona – nämä ohjeet helpottavat sopivien juoksukenkien löytämistä

Listasimme juoksijan tyypilliset vammat – näin vältät ne