migreeni
Suvi jättää työpaikan sählyvuorot väliin, jottei päänsärky iske.

Liikunta laukaisee Suvin migreenin: ”Nopeatempoiset pallopelit ovat pahimpia”

Kova treeni saattaa laukaista Suvin päänsärkykohtauksen. Hän on oppinut ennakoimaan ja yrittää vaihtaa kovan treenin lempeämpään, kun olo tuntuu huteralta.

Suvi Leinonen on kärsinyt migreenistä teini-iästä asti. Suunnitelmallisuus saa oireet pysymään kurissa, mutta nopeatempoiset pallopelit ja kova intervallityyppinen treeni saattavat laukaista päänsärkykohtauksen ennakoinnista huolimatta.

Ponnistuspäänsärky yllättää helteellä

Olen oppinut tulkitsemaan kroppaani ja oireitani. Kun olen poikkeuksellisen väsynyt tai syönyt epäsäännöllisesti, kohtaus tulee melko varmasti, jos treenaan kovaa. Myös liikuntatilan korkea lämpötila ja kirkkaat valot altistavat päänsärkykohtaukselle. Kesähelteillä matalatehoinen juoksu saattaa laukaista kohtauksen, vaikka laji muuten sopii minulle hyvin.

Pyrin syömään säännöllisesti, huolehtimaan juomisesta ja välttämään kovaa treeniä väsyneenä, mutta silti särky saattaa yllättää. Silloin on tärkeää ottaa nopeasti kipulääkettä. Hoitamaton kohtaus saattaa viedä minut päivystykseen saakka.

Treenit vaihtoon

HIIT- ja crosstraining-tyyppinen harjoittelu ovat erityisiä riskejä. Samoin nopeatempoiset ­pallo­pelit, joissa rasituksen tasoa on joskus vaikea kontrolloida. Jätän työpaikan sählyvuorot suosiolla väliin.
Huomaan lähestyvän kohtauksen silmien valoarkuudesta ja pikku hiljaa hiipivästä heikosta olosta. Joskus taas pari punnerrusta laukaisee päänsäryn, eli ennakointikaan ei aina onnistu.

Olen oppinut elämään oireideni kanssa, jotka onneksi ovat iän myötä vähentyneet. Pyrin välttämään raskasta treeniä aina, jos en tunne olevani kunnossa. Toisaalta olen ammatiltani liikunnanohjaaja, eikä töiden peruminen tai ohjattavan lajin vaihtaminen ole aina mahdollista. Silloin lääkitsen mieluummin itseni kunnolla tulehduskipulääkkeellä kuin menetän kohtauksen takia toimintakykyni tunneiksi tai jopa päiviksi.

Tilaa Fit!

Lue myös:

Taas päässä jyskyttää – mikä avuksi migreeniin?

10 myyttiä migreenistä

Teksti Meira Noronen
Kuvat Anna Seppänen