Ensin mies ja lapset olivat epäluuloisia Marian uutta elämäntapaa ja ruokavaliota kohtaan, mutta nyt koko perhe syö ja treenaa samoin.

Maria alkoi elää matala-asteista tulehdusta vähentävästi: ”Muutamassa kuukaudessa aloin voida todella hyvin”

Kun Maria Borelius aloitti uuden elämäntavan, moni kysyi, kävikö hän kasvojenkohotuksessa. Myöhemmin hän ymmärsi, mikä kaikkia hänen elintapamuutoksiaan yhdistää: matala-asteisen tulehduksen ehkäiseminen.

Kuka?

Ruotsalaisen Maria Boreliuksen tarinaan voi tutustua hänen kirjassaan Hyvinvoinnin vallankumous, tulehdusta ehkäisevä elämäntapa (HarperCollins).

Muutos alkoi, kun 52-vuotias Maria havahtui siihen, ettei mikään tuntunut yhtä kivalta kuin ennen. Hän ei ollut masentunut, mutta jatkuvasti alakuloinen ja huonolla tuulella. Olo oli turvonnut, niveliä ja alaselkää särki. Pieniä flunssia ja virtsatietulehduksia oli jatkuvasti. Lisäksi mahalle oli jämähtänyt ylimääräinen makkara.

– En ikinä käyttänyt tiukkoja farkkuja. Pukeuduin vain siten, että sain peitettyä pullottavan mahani. Olo omassa kropassa ei ollut yhtään hyvä.

Lääkäri sanoi, että kyse on vaihdevuosista, eikä niille voi mitään, mutta Maria halusi kokeilla kunnon kohottamista. Hän on aiemmalta ammatiltaan ryhmäliikunnanohjaaja, joten Maria muisti, miltä tuntuu olla hyvässä kunnossa.

Maria törmäsi netissä amerikkalaiseen personal traineriin, vakuuttui tämän innostavasta otteesta ja tilasi ohjelman.

– Odotin perinteistä kunto-ohjelmaa, mutta treenin lisäksi meili sisälsikin pitkän listan ruokia, joita syödä ja toisen, joita välttää. Lisäksi ohjelmassa neuvottiin päivittäisiin kiitollisuusharjoituksiin.

Myös pitkään jatkunut selkäkipu katosi ja ylimääräiset kilot alkoivat sulaa pois.

Marian korvaan ohjelma kuulosti vähän hörhöltä ja ruokavalio todella tiukalta. Hän söi mielestään jo aika terveellisesti. Joskus pastaa, leipää ja jälkkäriä, kuten ihmiset yleensäkin.

Jos ohjelma olikin erikoinen, Maria oli utelias: hän eteni hitaasti, vaihe kerrallaan. Lopulta elämänmuutos ei tuntunutkaan niin vaikealta. Maria jätti ruokavaliostaan leivän, pastan ja sokerin, sekä aloitti salitreenit ja jopa henkiset harjoitukset.

– Meni muutama kuukausi ja aloin voida tosi hyvin. Tajusin, että hetkinen: herään virkeänä ja olen hyvällä tuulella. Aloin näyttääkin paremmalta ja moni ihminen kysyi, olenko käynyt kasvojenkohotuksessa.

Myös pitkään jatkunut selkäkipu katosi ja ylimääräiset kilot alkoivat sulaa pois.

Kun Maria oli noudattanut uutta elämäntapaansa jonkin aikaa, hänelle alkoi sattumien kautta selvitä, mikä kaikkia hänen tekemiään elämäntapamuutoksia yhdistää: hiljaisen tulehduksen hillitseminen. Treenin ja ruokavalion hyödyt tunnistetaan laajasti, mutta Maria löysi myös asiantuntijoita, jotka pitivät henkisiä harjoituksia olennaisina hiljaisen tulehduksen torppaamiselle.

Maria on taustaltaan tiedetoimittaja, ja asian tutkiminen vei mennessään. Hän alkoi kirjoittaa aiheesta kirjaa.

Eniten iloa Maria saa treeneistä. Salilla hän tuntee itsensä vahvaksi, eläväksi.

Nyt Maria noudattaa päiväohjelmaa, jonka on eri asiantuntijoiden avulla luonut. Ruokavaliossaan hän satsaa kasviksiin, hedelmiin ja marjoihin, kalaan ja pähkinöihin. Treeniviikkoon kuuluu pari HIITiä, kotijoogaa ja kuntosalitreenit.

Suurin muutos on kuitenkin ollut henkinen. Koska Maria uskoo, että negatiiviset tunteet ja ajatukset aiheuttavat tulehdusta kehossa, hän on päättänyt etsiä jokaiseen päivään jotain hyvää, jota ihastella, kuten ihanaa musiikkia tai ystävän seuraa. Meditaatio on tärkeää rauhoittumisaikaa.

Eniten iloa Maria saa treeneistä. Salilla hän tuntee itsensä vahvaksi, eläväksi. Ja ovat tuloksetkin aika huikeita: Marian maastavetomaksimi on 75 kiloa, kun elämäntaparemonttinsa alussa hän sai juuri 8 kiloa ylös maasta.

– Olen nyt 58-vuotiaana yhtä hyvässä kunnossa kuin olin 35-vuotiaana.

Tilaa Fit!

Lue lisää:

Mikä ihmeen matala-asteinen tulehdus? 8 kysymystä ja vastausta

Miksi asiantuntijat suosittelevat täysjyvätuotteita ruokalautaselle?

Vaivaako akne? Täsmähoito auttaa iho-ongelmiin

 

Teksti Miia Vähähyyppä
Kuvat Jenny Lewis