Kovilta treenaajilta ei mene sormi suuhun, kun on aika tehdä leukoja.

Näin saat leuanvedot sujumaan – 6 viikon haaste ja 8 käskyä

Leuanveto on monen treenaajan heikko kohta. Fitin kuuden viikon haasteella myös sinä saat homman haltuun.

Jos jäät leuanvetotangolle räpistelemään kuin rampa marakatti, älä vaivu epätoivoon. Leuanveto on haastava liike.

Naisille leuanveto on kaiken lisäksi hankalampaa, sillä naisen yläkropassa on selkeästi vähemmän voimaa kuin alakropassa. (Ja siksi miehet ovat tässä hommassa yleensä parempia.) 

Mutta haasteet on tehty päihitettäviksi. Tarvitset vain säännöllistä treeniä, hitusen tietoa fysiologiasta ja ennen kaikkea uskoa onnistumiseen. Mutta ennen kuin alat harjoitella leuanvetoja, omaksu nämä 8 käskyä. Sen jälkeen voitkin ottaa haltuun Fitin haasteen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Treenaa tarpeeksi usein

Tiheä mutta tiukka treeni kehittää nopeasti voimaa. Muista kuitenkin välipäivät, sillä kehittyminen tapahtuu levossa.

2. Vähennä muuta käsitreeniä

Leuanvetoja tulee sen verran paljon, että muuta yläkropan treeniä kannattaa vähentää. Tee silti pari kertaa viikossa kolme sarjaa jotakin alataljan kaltaista vaakasoutuliikettä, jotain punnerrusliikettä, ojentajia, vatsaa ja jalkoja.

Nämä sarjat on syytä tehdä leuanveto-osion jälkeen. Treenaa leuat aina ensin, sillä ensimmäiseksi tehdyt liikkeet kehittävät eniten.

3. Muista verrytellä

Tee vähintään viiden minuutin aerobinen, kevyesti hengästyttävä lämmittely. Sen jälkeen kannattaa pyöritellä toiset viisi minuuttia keppiä. Olkapäät lämpiävät mukavasti.

4. Älä väheksy palautumista

Kuuden viikon tiukan treenijakson aikana voi tulla tarve keventää meininkiä. Jos olet ihan poikki etkä edisty treenissä, jätä kaksi harjoitusta kokonaan väliin ja palaa sitten takaisin ohjelmaan.

5. Älä uuvuta itseäsi

Koko ajan ei voi vetää täysillä, ei tässäkään hommassa. Tee siis lauantain kuminauhaleuanvedot niin, että sarjat tuntuvat suht kevyiltä. Joudut tekemään kyllä työtä, mutta toistojen pitää tulla ilman tuskan hikeä. 

6. Kirjoita harjoituspäiväkirjaa

Merkkaa ylös, miten harjoitus sujui. Kuinka monta toistoa sait? Onnistuivatko jarrutukset ja staattiset pidot muitta mutkitta vai juuri ja juuri? Kehittymisen seuraaminen tsemppaa.

7. Haasta itseäsi

Jos kuminauha- tai laiteleuat tuntuvat helpoilta, lisää ihmeessä vastusta. Ota käyttöön ohuempi kuminauha tai vähennä keventäviä painoja laitteesta. 

8. Testaa tuloksesi

Kokeile vetää leukoja ennen kuin aloitat treenihaasteemme. Jos et saa yhtään, sekin on tulos! Huilaa kuuden viikon treenien jälkeen kolme päivää kokonaan yläkropan työstä ja testaa sitten suorituksesi uudelleen.

Kuuden viikon leuanvetohaaste

Tämän haasteen avulla leuat alkavat sujua. Tsemppiä treeniin!

Noudata tätä leuanvetohaastetta kuuden viikon ajan.
Teksti Timo Haikarainen
Kuvat Mari Lahti Fokus Media