Liike vie vaikeuksien yli

Liikunta voi olla hyvää terapiaa elämän kriisitilanteissa.

Kriisi- ja traumapsykologi Eija Palosaari selittää, että moni äkillisen kriisin, kuten onnettomuuden, eron tai vaikka omaisen menettämisen kokenut ihminen on lukinnut kehoonsa kipua, josta voi saada otteen liikunnalla.

– Keho toimii varasijoituspaikkana, kun vaikeaa tilannetta ei jaksa tai ole mahdollisuutta käydä läpi. Se voi toimia sellaisena niin tehokkaasti, että traumaattinen elämys saattaa unohtua lihaksistoon, Palosaari kertoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Uusi laji avaa tunnelukot

Liikunta tasaa tunnetusti hormonitasapainoa ja lisää hyvänmielenhormoneja, kuten serotoniinin tuotantoa. Se parantaa itsetuntoa, minäkuvaa ja stressinsietokykyä. Liikunta toimii lukittuneen ahdistuksen tai trauman hoidossa erinomaisesti, sillä se voi vapauttaa lukkiintunutta ahdistusta.

Erityisen hyödyllistä on liikkua tavalla, joka on itselle uusi.

– Se perustuu siihen, että traumaattiset muistot kehossa eivät kiinnity alueisiin, joissa ihmisellä on sujuvia ja automatisoituneita liikeratoja. Jos liikkuu kömpelösti ja hassusti, kuten uusissa lajeissa yleensä tekee, keho saattaa tulla yllätetyksi ja traumat lähtevät pois.

Silloin kun liikunnalla hoidetaan äkillistä kriisiä, kuntoilun täytyy olla hellävaraista. Rauhallinen liikunta voi olla varsinkin liikunnan suurkuluttajalle haaste, mutta on olennaista toipumisen kannalta.

 

Katso myös nämä:

7 vinkkiä: Näin lisäät arkiliikuntaa

Bloggaaja Vilma Peltonen: ”Hyvä olo motivoi liikkumaan”

Jumittaa ja laiskottaa? Näitä avaavia joogaliikkeitä voi tehdä lepopäivänäkin