Keho kuin kumia

Vaikka notkeutta ihaillaan, yliliikkuvuudesta voi olla myös haittaa.

Tiedät varmasti tyypin, joka tuntuu taipuvan ihan miten vain. Hän saa risti-istunnassa otsan lattiaan, seisoma-asennossa kädet ranteita myöten maahan ja sormet vääntymään mihin asentoon tahansa.Tyyppiä pidetään supernotkeana, mutta fysioterapeutti kutsuisi häntä ehkä pikemminkin yliliikkuvaksi.

Nivelten yliliikkuvuus on periytyvä ominaisuus, joka ei läheskään aina aiheuta mitään oireita. Se tarkoittaa yksinkertaisesti, että nivelten liikeradat ovat tavallista suuremmat ja näkyy siten, että henkilö on äärimmäisen notkea.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jäykkyys ei ole vain huono juttu

Yliliikkuvista nivelistä voi tulla ongelma erityisesti silloin, kun yliliikkuvuutta esiintyy vain osassa nivelistä samalla kun muiden nivelten liikkuvuus on normaali. Keho yrittää kompensoida yhden nivelen yliliikkuvuutta, jolloin lihasten toiminta muuttuu helposti epätasapainoiseksi.

Keskimääräistä suurempi jäykkyys onkin oikeastaan parempi vaihtoehto kuin yliliikkuvuus. Luonnostaan jäykkä saattaa tuntea itsensä kömpelöksi tietyissä tilanteissa, mutta supernotkealle kehittyy todennäköisemmin kipuja ja muita vaivoja kuin jäykälle.

 

Katso myös nämä:

Venytkö yli rajojen? Testaa, onko sinulla yliliikkuvat nivelet

Venytykset laiskalle – tee ainakin nämä

10 hyvää syytä venytellä