Kaikki mulle heti nyt!

Jos suunnitelmat ovat liian suuria, saattavat kaikki tavoitteet jäädä toteutumatta.

Kariutuvatko sinunkin elämänmuutos-suunnitelmasi omaan mahdottomuutensa kerta toisensa jälkeen? Mikä meihin järkeviin ihmisiin menee, kun emme voi uskoa, että kestäviin tuloksiin pääsee vain näkemällä vaivaa?

Psykologi ja teologi Outi Reinola läksyttää, että me emme kykene enää kohtaamaan vastoinkäymisiä.

– Aikaisemmin elämässä oli selvää, että aina välillä halla vie viljat. Nyt elämme illuusiossa, jossa elämän kuuluisi kulkea kuin luotisuora juna, voitosta voittoon. Kärsivällisyytemme ja asioiden odottelun taitomme on kadonnut.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nöyryys auttaa eteenpäin

Elämä ei ole ”joko tai” vaan ”sekä että”. Tavoitteet toteutuvat parhaiten vain nöyrtymällä hieman.

– Se vaatii kypsempää elämänasennetta. Mikään muutos ei etene suoraviivaisesti. Oli kyseessä sitten laihduttaminen, kunnon kohotus tai asioihin suhtautumisen muuttaminen, niiden rytmiin kuuluu sekä tasainen vaihe, takapakki että pysähtyneisyys. Ei kesä tai talvikaan tule sekunnissa, Reinola sanoo.

Filosofian dosentti Mikko Salmelan syyttävä sormi osuu mediaan sekä koventuviin arvoihin ja odotuksiin.

– Näemme julkisuudessa paljon esimerkkejä siitä, miten nopea muutos on mahdollinen ja kuinka ihmiset saavuttavat asioita tekemättä mitään. Ihmiset kuvittelevat erheellisesti, että poikkeusolosuhteissa saavutetut nopeat tulokset olisivat toteutettavissa myös arkielämässä.

Pelkkä pintakäsittely ei auta

Ei siis ole mikään ihme, että ihmiset säntäilevät sekopäisinä suunnittelemassa itsensä kehittämistä saamatta mitään pysyvää aikaan.

– Tämän ajan ilmiö on stailaus. Se, että ihmiset haluavat kaiken-mulle-heti-nyt. Se on jälkikapitalista ajattelua, jonka mukaan kaiken voi ostaa.

Isot elämäntapojen muutokset vaativat arvojen muuttamista, ja se on jo vaikeampaa. Kaikkia elämänalueita ei voi stailata vain pinnallisesti.
Mutta sekään ei selitä sitä, miksi ihmiset samastuvat television supersankareihin ja uskovat salaa ihmeeseen aina omalla kohdallaan.

– Ihmisillä on taipumus positiiviseen ajatteluun ja toiveikkuuteen. He uskovat, että elämässä käy hyvin. Pessimismi ei ole tietenkään paras mahdollinen tapa tavoitella asioita, mutta tärkeintä olisi säilyttää realismi.

Uusi laji voi viedä kohti onnistumista

Ikuisen epäonnistujan karmalla ei paljon tavoitteita saavutella. Ennakkokäsitys omista surkeista taidoista pienentää motivaatiota entisestään. Tiina Örn muistuttaa, että ihmiset oppivat niin eri tahtiin, että priimusta seuraamalla tuskin pääsee parhaisiin tuloksiin.

– Joistain asioista ja taidoista voisi hankkia vain pintatason tietämystä. Vaikka ei tulisi mestaria, voi oppia soittamaan.

Tavoitteet saavuttaa parhaiten vetämällä omaa tavoiterimaa alaspäin.

– Kun alkaa kokea olevansa huonompi kuin muut, on tärkeää huomata olevansa vain armoton itselleen. Uusien asioiden opettelu pitäisi ottaa nautintoina. Elämä on liian lyhyt tuhlattavaksi johonkin sellaiseen, mitä naapurinrouvakin tekee tai mikä on trendikästä, Örn sanoo.

Asiantuntijoina psykologi ja teologi Outi Reinola Kuntoutussäätiöstä, filosofian dosentti Mikko Salmela Helsingin yliopistosta, valmentaja ja kasvatustieteilijä Tiina Örn Spring Housesta sekä liikuntalääketieteen professori Urho Kujala Jyväskylän yliopistosta.

 

Lue myös nämä:

Sidekudosreuma ei estä Susannaa treenaamasta: ”Haluan kohdata kivuliaatkin asiat ilon kautta”

Jutta Gustafsberg: ”Elämäntapamuutos lähtee sisältä”

Hyvinvointivalmentaja Anni Vallius neuvoo, kuinka löydät motivaation