Oletko kadottanut liikkumisesta motivaation? Nappaa hyvinvointivalmentajan vinkit.
Yksi asia on varma: tulee hyviä treenipäiviä ja tulee huonoja treenipäiviä. Ja välillä saattaa käydä niinkin, ettei motivaatiota löydy millään. Hyvinvointivalmentaja Anni Vallius auttaa työssään asiakkaitaan löytämään sporttisen elämäntavan. Siihen eivät kuulu bikinidieetit eikä räkäposkella pakkotreenauttaminen.
Paras tie ylläpitää motivaatiota on, että keskittyy omaan tekemiseensä eikä vertaa omaa tilannetta muihin.
Näin löydät motivaation
1. Kuuntele itseäsi
Elämään kuuluu ylä- ja alamäet. Välillä hyvistä aikomuksista huolimatta tulee lipsahduksia, esimerkiksi viini-ilta venyy, eikä seuraavana aamuna jaksa lähteä treenaamaan. Pian sohva taas vetääkin vahvemmin puoleensa kuin treenisali tai lenkkimaasto.
− Tie kokonaisvaltaiseen hyvään oloon on elämän mittainen. Jos joskus lipsahtaa, ei kannata luovuttaa. Itseään kohtaan pitää olla armollinen. Pikkuhiljaa opitut asiat sisäistyvät ja niistä tulee helpompia.
2. Löydä oma tapa liikkua
Kuntosali ei ole kaikille, eivätkä kaikki nauti juoksemisesta. Yksi tykkää yksilölajeista, toinen nauttii porukassa liikkumisesta. Olisikin tärkeä löytää omat, itselle sopivat lajit.
− Kaikkien ei tarvitse mennä viisi kertaa viikossa salille tai kolme kertaa juoksulenkille. Oma innostus voi löytyä tanssisalilta tai melontaretkiltä. Olisikin tärkeä lähteä kokeilemaan uusia lajeja. Joku niistä voi napata, eikä sekään haittaa, vaikkei nappaisikaan. Pääasia on, että löytää liikkumisen ilon, Anni kannustaa.
Jos yksin ei uskalla lähteä kokeilemaan uutta, kannattaa houkutella ystävä mukaan.
3. Älä pakota itseäsi
Jos liikunta tuntuu pakolta, eikä siitä saa kicksejä, kannattaa kyseisen lajin edessä luovuttaa. Jos ei tunnu hyvältä, niin ei tunnu.
Pakko aiheuttaa useimmissa ihmisissä vastareaktion ja he alkavat kapinoida ja lopettavat liikkumisen kokonaan. Jos joku laji tuntuu mälsältä, hylkää se siis ja siirry rohkeasti seuraavaan.
4. Tee itsellesi tavoitteet
Elämäntapamuutos tai liikunnan ottaminen säännöllisesti mukaan arkeen vaatii toki päättäväisyyttä ja sinnikkyyttäkin. Huonoina päivinä auttaa, kun sinulla on selkeät tavoitteet. Mieti siis, mihin tähtäät ja mitä liikkumisella haluat lisää elämääsi. Ja tee asia itsellesi vielä helpommaksi: pura tavoitteet välitavoitteiksi, näin et haukkaa liian isoa pullaa yhdellä kertaa.
− Viikko-ohjelmarunko auttaa monia pysymään rytmissä. Sitä on helppo noudattaa – ja välillä muokatakin tarpeidensa mukaan. Jos jonain päivänä ei huvitakaan lähteä liikkumaan, vaihda treeni armollisesti johonkin toiseen päivään, Anni vinkkaa.
5. Palkkaa PT
Jos vain on mahdollista, kannattaa palkata personal trainer. Ammattilainen paitsi tsemppaa ja neuvoo, auttaa myös löytämään sopivia liikuntalajeja.
Personal trainerin apua voi käyttää myös ohjelman laatimisessa ja uusien treeni-ideoiden löytämisessä.