Harri Gustafsberg: ”On tärkeää, että on jokin missio”

Harri Gustafsberg jätti poliisin työn ja opiskeli itselleen uuden ammatin. Hänestä on tärkeää ottaa vastuuta itsensä lisänsä myös yhteiskunnasta.

Harri Gustafsberg on 53-vuotias valmentaja, tutkija ja kirjailija. Seuraa Instagramissa @harrigustafsberg.

Ihminen kykenee halutessaan oppimaan hämmästyttävässä mittakaavassa monenlaisia asioita. Omassa elämässäni se on näkynyt viime vuosina siinä, että jätin poliisin työn, aloin opiskella, väittelin tohtoriksi ja perustin yrityksen.

On tärkeää, että on jokin missio – jotain, mikä on merkityksellistä sekä ihmiselle itselleen että muille. On tärkeää ottaa vastuuta yhteiskunnasta, maksaa veronsa ja tehdä osansa eikä elää niin, että riittää kun vain minä selviän.

Persoonallisuudessa on monta puolta. Jos et tutki itseäsi, voi olla, ettet ikinä saa selville, missä olet hyvä. Meillä ihmisillä on perustarve tavoitella ja saavuttaa asioita. Samaan aikaan tarvitaan kuitenkin myös hallinnan tunnetta elämässä. Parasta stressinhallintaa on ymmärtää vaatimusten ja resurssien suhde ja rakentaa omasta elämästä mahdollisimman vankka.

Teen tiettyjä rituaaleja itseni kanssa ympäri vuoden satoi tai paistoi.

Teen tiettyjä rituaaleja itseni kanssa ympäri vuoden satoi tai paistoi. Käyn lenkillä ja järvessä uimassa ja meditoin. Aloin harrastaa budolajeja jo nuorena poikana ja vietin kesän Japanissa harjoittelemassa karatea. Kehon ja mielen yhteyteen liittyvät asiat ovat olleet minulle aina tärkeitä.

Jos et ole henkisesti ja fyysisesti ”fit”, sinun on vaikea tehdä omaa osaasi. Hyvän elämän rakentaminen vaatii toimintakykyä. Toimintakyky on myös moottori, jonka avulla voimme siirtää omia rajojamme. Sitä tarvitaan, kun maailma ympärillämme muuttuu koko ajan.

Lue myös:

Sarjainnostuja Johannes Laine: ”Epäonnistumisen pelko ei rajoita minua”

Lääkäri Emilia Vuorisalmi: ”Nyt arkeni on täynnä eri lähteistä kumpuavaa rakkautta”

Teksti Anu Piippo
Kuvat Elina Simonen