Lääkäri Emilia Vuorisalmi: ”Nyt arkeni on täynnä eri lähteistä kumpuavaa rakkautta”

Rakkauslääkärinä tunnettu Emilia Vuorisalmi oppi kantapään kautta, että liikunta ja monipuolinen ravinto eivät yksin tuo hyvää oloa.

Emilia Vuorisalmi on 41-vuotias lääkäri ja tietokirjailija. Hänen uusin kirjansa Rakkaus haltuun – 12 avaintekijää terveeseen elämään (WSOY) ilmestyi 14.10.2020. ­Seuraa Instagramissa: @docemilia.

Olen oppinut, että olemme yksilöitä ja että jokaisen pitää löytää oma terveyden reseptinsä. Mieltä ja kehoa ei voi erottaa: jos ajatukset ja alitajunta kuormittavat meitä, emme voi hyvin, vaikka liikkuisimme riittävästi ja söisimme monipuolisesti.

Haluan keskittyä sairauksien ennaltaehkäisyyn ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Se, mitä nyt teen, on syntynyt osana omaa kasvua. Oman polun löytyminen on vaatinut pysähtymistä ja rohkeita valintoja.

Jokaisen pitää löytää oma terveyden reseptinsä.

Aikoinaan liikuin ja söin terveellisesti ja voin silti huonosti. Alamme oireilla, kun elimistömme on epätasapainossa. Oire on aina elimistön signaali siitä, että jonkin asian tulisi muuttua. Nykyisin monien oireiden takana on liiallinen kuormitus suhteessa palautumiseen. Oireita tulisi aina kuunnella ja miettiä niiden juurisyitä eikä ainoastaan peittää oireita lääkitsemällä.

Olen ollut matkan varrella todella paha rakkaus­junkie. Nyt arkeni on täynnä eri lähteistä kumpuavaa rakkautta ja osaan nauttia elämästä täysillä myös ilman parisuhdetta. Kun rakkauden huumavaihe on selätetty ja on päästy rakkauden kiintymisvaiheeseen, dopamiini, serotoniini ja oksitosiini virtaavat usein hyvässä tasapainossa. Jokainen voi myös itse tasapainottaa nämä hormonit kestävästi tavalla, joka kantaa elämän haasteiden läpi.

Lue myös:

Näin voitat ­sisäisen ­piiskurisi – 7 askelta kohti lempeyttä

Varpu Hintsanen: ”Mielen joustavuus mitataan kriiseissä”

Teksti Anu Piippo
Kuvat Elina Simonen