Hampaiden narskuttelu voi aiheuttaa yllättäviä vaivoja

Jännitystilat niska-hartiaseudulla saattavat aiheuttaa purenta- ja hammasongelmia, tai toisinpäin. Kyse voi olla yöllisestä hampaiden narskuttelusta eli bruksismista tai purentaelimistön toimintahäiriöistä.

Hampaiden narskuttelu on jossain määrin synnynnäistä, mutta psykomotoriset ongelmat saattavat pahentaa sitä tai kokonaan laukaista ongelmat. Stressi aiheuttaa kireyttä myös suun alueella ja heijastuu jännityksinä muualle kehoon. Yöllinen hampaiden yhteen pureminen voi jäädä huomaamatta, mutta sen aiheuttamat säryt tai jumit eivät.

Leukojen yhteenpureminen voi halkaista jopa terveen hampaan.

Pään alueen lihaksissa on valtava voima, leukojen yhteenpureminen voi halkaista jopa terveen hampaan. Valveilla jännittyneitä leukoja voi tietoisesti rentouttaa, mutta yöllä lihaksisto elää omaa elämäänsä. Hampaiden narskuttelu on kivimurskaamoa muistuttavan äänen ansiosta helpompi huomata, sen sijaan leukojen yhteenpureminen saattaa oireilla vain mystisinä särkyinä. Huono purenta tekee sen, että paine kohdistuu leukoihin epätasaisesti ja jännitysoireet korostuvat, kuten myös tuhot hampaissa. Pahimmillaan kipu voi kroonistua.

Hammaslääkäri tunnistaa hampaiden yhteenpurijan yleensä jo vastaanoton ovella suurentuneista purentalihaksista. Myös hampaiden vaurioitunut kiille kertoo narskuttelusta tai yhteenpuremisesta. Hoitona kannattaa ensin tarkastella elämäntapoja kokonaisvaltaisesti. Onko arjessa liikaa stressiä? Treenaanko jatkuvasti kirjaimellisesti hampaat irvessä? Jos oireet eivät poistu arkea rauhoittamalla, kannattaa hammaslääkärillä teetättää purentakisko, joka tasaa painetta sekä suojaa hampaita öisin. Ääritapauksessa purentalihasta voi lamauttaa botox-pistoksilla. Kun oireet saadaan hallintaan, keho rentoutuu ja jännitykset poistuvat myös niska-hartiaseudulta.

Ennaltaehkäiseminen on aina helpompaa kuin vaurioiden ­korjaaminen.

Asiantuntija Kaj Karlsson, HLL, lääketieteellinen johtaja, PlusTerveys hammaslääkärit oy

Tilaa Fit!

Lue myös:

Oletko narskuttelija? Tiedä nämä 10 asiaa

7 terveellistä tapaa, jotka tuhoavat hampaasi

Teksti Anna Povenius
Kuvat Fotolia