Astma saa liikkumaan

Kun hoito on kohdallaan, astmaatikko voi kuntoilla aivan normaalisti. Koska astma saattaa aiheuttaa hengenahdistusta, voisi luulla, että astmaatikon pitää välttää kaikkea hengästyttävää. Päätelmä on väärä ja voi itse asiassa johtaa entistä huonomman kunnon ja pahempien astmaoireiden kehään.

Astma ei rajoita liikunnan harrastamista lainkaan. Kun astmaatikko liikkuu, hän nostaa vähitellen hengästymiskynnystään, jolloin astmaoireet vähenevät myös arkipäivässä. Hyvästä kunnosta on astman kannalta pelkästään hyötyä, ja hyväkuntoinen astmaatikko selviää arjen askareista hengästymättä.

Liikunta on astmaatikolle myös hyvä testi. Jos astma oireilee rasituksessa ja lääkitystä joutuu liikunnan aikana lisäämään, peruslääkitys ei ole riittävä. Jos taas liikuntaa pystyy harrastamaan ilman oireiden pahenemista, lääkitys on hyvällä tasolla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sisälle liikkumaan tarpeen mukaan

Koska astman seuralainen on usein allergia, kevät saattaa olla astmaatikolle hankalaa aikaa. Kun siitepölymäärä alkaa nousta, allergisen kannattaa aloittaa ajoissa allergialääkitys ja lisätä myös astmalääkkeiden annostusta. Siitepölytiedotteiden seuraaminen auttaa suunnittelemaan liikuntaharrastuksia.
Pahimpaan aikaan on paras suosia sisälajeja, sillä kun ulkona liikkuu rivakasti, tulee allergeeneja sisältävää ilmaa hengitettyä huomattavasti enemmän kuin vaikka rauhallisesti kävellessä.

Rauhassa liikkeelle

Astmaatikon kannattaa lähteä liikkeelle vähitellen ja nostaa tehoa pikkuhiljaa. Silloin hengityselimistö ehtii sopeutua rasitukseen paremmin ja astmaoireet pysyvät varmemmin poissa. Alkuverryttely on astmaatikolle vielä tärkeämpää kuin terveelle liikkujalle.
Intervallityyppinen harjoittelu sopii hyvin astmaatikolle. Kun rasitustaso vaihtelee, keuhkoille jää matalatehoisemman vaiheen aikana aikaa palautua, ja liikkuminen sujuu helpommin. Sykkeennostoihin kannattaa kuitenkin lähteä rauhassa ja hyväksyä se, että äkillinen pyrähtely ei välttämättä ole astmaatikon laji.
Aikuisen astma ei yleensä häviä kokonaan. Hyvä lääkitys ja hyvä kunto pitävät kuitenkin oireet kurissa, ja sairauden kanssa voi elää täysin normaalia elämää.

Lähteet Unelmista totta – kun astma on hallinnassa (AstraZeneca 2008), Allergia- ja Astmaliitto, www. astmaonline.com, www. allergia.com, www.terveyskirjasto.fi
Asiantuntijana osaston ylilääkäri Pekka Malmberg Iho- ja allergiasairaalasta.

 

Katso myös nämä:

Pilaako siitepölyallergia juoksulenkkisi? 3 konstia avuksi

Oletko yliherkkä hajusteille? Näistä merkeistä sen tiedät

Happi kulkemaan! Huonolla hengityksellä voimat loppuvat ja kylkeen pistää