Oletko yliherkkä hajusteille? Näistä merkeistä sen tiedät

Herkistyminen hajusteille ei muuta ainoastaan liikuntatottumuksia, vaan koko elämän. Jos kaverin paidassa tuoksahtaa huuhteluaine, treeni voi loppua siihen. Näistä merkeistä tiedät olevasi yliherkkä hajuisteille.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

1. Aivastelen aina, kun olen laittanut hajuvettä.

Jos tuoksu tai muu hajuste ärsyttää nenää ja aiheuttaa esimerkiksi tukkoisuutta, päänsärkyä, huonovointisuutta tai silmien kutinaa, saatat olla herkistynyt. Tuoksun ei tarvitse olla teollinen, vaan oireita voi tulla esimerkiksi kukista. Lopeta hajuveden käyttö ja tarkkaile, jatkuuko aivastelu.

2. Kasvoni ovat hiustenpesun jälkeen punaisenkirjavat.

Iho-oireet liittyvät useimmiten hajuste- tai kosmetiikka-allergiaan. Yksi merkki on punoittava, kutiseva ihottuma kohdassa, jossa hajustettua tuotetta on käytetty. Tuoksuherkkyyteen ei kuitenkaan aina liity iho-ongelmia.

3. Jos poikaystäväni laittaa partavettä, nenäni menee tukkoon ja silmäni vuotavat.

Oireita voi lievittää esimerkiksi antihistamiineilla. Parasta on kuitenkin välttää tuoksuja kokonaan. Voisiko partaveden käyttöä vähentää? Myös merkin vaihtaminen voi auttaa.

4. Henkeäni ahdistaa salin juoksumatolla.

Ryhmäliikuntapaikoissa on usein paljon ihmisiä melko pienessä tilassa, ja moni käyttää tuoksuja. Hikoillessa hajut leviävät helposti, ja tuoksuherkkä reagoi. Kokeile juoksemista ulkona ja tarkkaile, saatko silloin oireita.

5. Miten voin varmistaa, että kosmetiikkani on tuoksutonta?

Tuoksuttomat tuotteet tunnistaa allergiatunnusmerkistä. Tunnuksen saaneet tuotteet on listattu Allergia-, iho- ja astmaliiton nettisivuille. Tarkista myös purkin kylki: hajusteista kertovat merkinnät parfum, fragrance tai aroma.

Hiuslakka ja hajusteet pahimpia

➤ Tuoksuherkkä saa oireita hajuja partavesistä, hiuslakasta, hiusten muotoilutuotteista ja tuoksuvista kukista sekä kynttilöistä.

➤ Tuoksuherkkyys todetaan oireiden perusteella. Hajusteallergia voidaan todeta allergiatestillä.

➤ Hoitokeinoa tuoksuherkkyyteen ei ole.

➤ Huomioi tuoksuherkät käyttämällä liikuntapaikoilla hajusteettomia tuotteita. Jos et pärjää ilman tuoksua, yksi suihkaus riittää.

Lähde: Allergia-,iho- ja astmaliiton asiantuntija Kaisa Toikko

Lue myös:

Kannattaako kollageenia syödä purkista?

Etsi meikeistä näitä tehoaineita

Testissä hengitysteitä avaava suolahuone

Teksti Noora Valkonen