4 hartioita notkistavaa lajia

Sauvakävely, kuntonyrkkeily, uinti ja soutu pistävät jumissa oleviin hartioihin vauhtia.

1. Sauvakävely

Vetreyttää mainiosti niska-hartiaseudun lihaksia ja kohentaa kestävyyskuntoa. Kun tekniikka on kunnossa, saadaan sauvoessa aikaan dynaamista, pumppaavaa liikettä kireissä hartiaseudun ja yläselän lihaksissa sekä olkavarren ojentajissa.

Tehokas kävely sauvojen kanssa aktivoi myös keskivartalon lihaksia ja askeleen pidentyessä tehostuu myös lantion seudun ja alaraajojen lihasten työskentely.

2. Uinti

Parantaa hapenkuljetuselimistön kuntoa ja huoltaa kolottavaa niskahartiaseutua. Vesi rentouttaa ja ottaa kannateltavakseen osan kehon painosta.

Uintitekniikan on kuitenkin oltava hyvä, jotta hartiaseutu vetristyisi eikä jännittyisi. Rinta- ja vapaauinnissa kasvot kannattaa painaa veteen liu’un ajaksi, jottei päätä tarvitse koko ajan kannatella staattisesti. Aikuisten uintitekniikkakoulun opit ja uimalasit tekevät harjoittelusta miellyttävää ja huoltavaa.

3. Kuntonyrkkeily

Lajissa harjoitellaan monipuolisesti nyrkkeilyn tekniikkaa ja tehdään lajinomaisia fyysisiä harjoitteita. Harjoitus koostuu lämmittelystä, parija tekniikkaharjoituksista, säkkiharjoitteista, jäähdyttelystä sekä venyttelystä. Harjoitteiden lomassa tehdään myös erilaisia lihaskuntoliikkeitä omaa kehonpainoa vastuksena hyödyntäen.

Kuntonyrkkeily kehittää monipuolisesti hapenkuljetuselimistön kuntoa eli kestävyyttä, ketteryyttä ja kimmoisuutta, reaktiokykyä sekä lihaskuntoa ja liikkuvuutta.

Kuntonyrkkeily auttaa ehkäisemään ja hoitamaan yksipuolisesta rasituksesta ja staattisesta lihasjännityksestä aiheutuvia niska- ja hartiavaivoja. Kuntonyrkkeily on hyvä aloittaa asiantuntevan ohjaajan opastuksella, jotta opitaan heti oikea sekä rento lyöntitekniikka.

4. Soutu

Monipuolinen ja kokonaisvaltainen liikuntamuoto, joka kuormittaa reisi- ja pakaralihaksia, ala- ja yläselkää sekä käsivarren koukistajia eli hauista. Koska soudussa työskentelee yhtä aikaa monta lihasryhmää, lajissa kuluu paljon energiaa ja happea.

Soutu kehittää hapenkuljetuselimistöä sekä elvyttää kireiden selkä- ja niska-hartialihasten verenkiertoa ja pitää vaivat loitolla.

 

Katso myös nämä:

Ylikunnosta toipunut Terhi: ”Pahimpina aikoina en jaksanut nähdä ystäviä tai seurata somea”

Tietoinen läsnäolo vaatii harjoitusta – se on helppoa

Onko sinullakin someniska?