Kun ihminen rakastuu kortisolitasot ovat korkealla. Siksi rakastuneen kannattaa urheilla tavallista armollisemmin.

Mitä treenaamiselle käy, kun ihminen rakastuu?

Mikä voittaa jopa lenkin jälkeisen tunteen? Tietenkin rakkaus. Mutta miten rakastuminen vaikuttaa treenitehoihin, uneen ja syömisiin? Selvitimme, miten huuman voi hyödyntää.

Kun rakkaus iskee, sydämen ylikierrokset mullistavat yleensä myös treenirutiinit: sporttailut joko jäävät (hetkellisesti) tai nousevat uudelle tasolle. Molempien taustalla vaikuttavat kehossa jylläävät rakkaushormonit, jotka saavat olon tuntumaan 24/7 euforiselta. Miten rakkausprosessin eri vaiheet –

ihastuminen, huuma ja kiintyminen – vaikuttavat sporttaajaan? Aloitetaan rakkaustarinan alusta eli ensisilmäyksestä – tai paremminkin nuuhkaisusta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ihastumisessa hajulla on väliä

Kuvittele, että olet salilla crossarilla ja yhtäkkiä huomiosi kiinnittyy vieressäsi polkevaan treenaajaan. Olet tiedostamattasi rekisteröinyt tyypin hien mukana erittyneet feronomit eli hajusignaalit. Kehosi on tietämättäsi rekisteröinyt, että tässä olisi hyvä feromonimatchi.

– Analysoimme tiedostamatta toisen tuoksusta biologista yhteensopivuutta eli miten sopiva kumppani olisi jälkikasvun kannalta, rakkaustohtorinakin tunnettu lääkäri Emilia Vuorisalmi kertoo.

Kun feromonit kohtaavat, kiinnostus herää. Sveitsiläinen tutkija Claus Wedekind teki aiheesta kiinnostavan

tutkimuksen vuonna 1995. Siinä selvisi, että miesten T-paitoja haistelleet naiset valitsivat ne paidat, joiden omistajan puolustuskyky täydensi sopivasti heidän omaansa.

Se kuka kolahtaa on siis pitkälti tiedostamaton prosessi, jossa yhteensopivuus tarkistetaan molekyylitasolla. Tuoksu joko herättää tai tappaa kiinnostuksen, ja suudelma ratkaisee pelin. Suudellessa aivot jatkavat geenianalyysia kumppanista ja jos tulos täydentää omia geenejä, hyvänolonhormonit vapautuvat ja ohjaavat jatkamaan tutustumista ja mahdollista rakastumisprosessia. Sporttaajalle tämä voi merkitä astumista ylikunnon vaaravyöhykkeelle.

Rakastunut on voittamaton treeneissä

Ei nukuta, eikä nälätä, eikä mielessäkään pyöri kuin se, milloin pääsee taas halimaan. Näistä vakavan rakastumistilan yleisistä tuntomerkeistä saa syyttää hormoneja. Huumacocktailin tärkeimmät ainesosat ovat dopamiini, oksitosiini, noradrenaliini, endorfiinit ja kortisoli.

Dopamiini ohjaa ajatukset tavoitteeseen eli tunteiden kohteeseen. Noradrenaliini saa ruokahalun ja unentarpeen vähenemään. Tosin erään tutkimuksen mukaan rakastuneen uni on laadultaan parempaa, vaikka jäisikin vähäisemmäksi.

Niin ihanaa kuin rakastuminen onkin, se on myös stressitila keholle, Emilia muistuttaa.

– Stressihormonit eli kortisolit saattavat nousta jopa 40 prosenttia huumavaiheessa. Elimistö on taistele tai pakene -tilassa, ja asiat koetaan usein mustavalkoisina.

Rakastuminen nostaa myös naisten testosteronitasoja, mikä lisää paitsi seksihaluja myös treenitehoja. Emilia kertoo, että etenkin naisilla rakastuminen saattaa muistuttaa doping-tilaa.

– Itsellänikin on ollut voittamaton olo rakkaushuumassa: spurtatessa suorastaan lentää, ponnistusvoimaa tulee lisää ja kiputilat poistuvat.

Koska kortisolitasot ovat korkealla, Emilia muistuttaa, että rakastuneen kannattaa urheilla tavallista armollisemmin.

– Jos haluaa treenata lujaa, on muistettava lämmitellä ja jäähdytellä kunnolla. Se auttaa huuhtomaan stressihormoneja kropasta ja nukkumaan paremmin.

”Rakastuminen nostaa naisen testosteronitasoja. Silloin treeneistäkin saa enemmän irti.”

Hyviä muutoksia huumassa

Jokainen rakastunut tietää, että huumavaiheessa piilee riski jämähtää kainalokyyhkyläiseksi sohvalle. Emilian mukaan ilmiö johtuu siitä, että rakastuneen kehossa virtaa jo niin paljon dopamiinia, ettei sitä tarvitse jahdata treeneistä.

Kohonneet rakkaushormonitasot voivat nostaa rakastuneen perusaineenvaihdunnan niin, että levossakin saattaa kuluttaa tavallista enemmän. Huumavaihe on silti keholle sen verran kuluttavaa, että onneksi se kestää keskimäärin vain 18 kuukautta. Tämän jälkeen aivokemia normalisoituu.

Emilia uskoo, että rakastuneena aivot ovat muovautuvassa tilassa, jossa on helpompi päästä eroon huonoista tavoista ja omaksua parempia tapoja niiden tilalle. Rakkaushuuma kannattaakin hyödyntää hyviin elämäntapamuutoksiin. Jos huumavaiheessa aloittaa yhdessä jonkin harrastuksen, siitä tulee todennäköisemmin myös tapa.

– Itse aloin treenata salilla ensimmäistä kertaa tavattuani mieheni. Tapa jäi heti päälle. Nyt odotan kovasti, että päästään taas yhdessä salille synnytysten jälkeisten kuukausien jälkeen.

Emilia kehottaa aloittaa kuitenkin pienistä asioista, kuten tekemällä lyhyen kävelylenkin tai kevyen kotitreenin yhdessä. Näin muutoksista tulee pysyviä vielä suuremmalla varmuudella.

Yhteenkuuluvuuden tunnetta voi myös lisätä hikoilemalla yhdessä treeneissä.

Seesteistä spa-arkea

Kun huuma on laantunut, seesteinen spa-vaihe eli kiintyminen voi alkaa. Silloin hyvinvoiva parisuhde antaa kaikkia rakkaushormoneja. Olo on levollinen ja mieli kirkas. Koska tavoite eli unelmien kumppani on saavutettu, myös dopamiinitasot voivat laskea. Rakkaan ihaileva katse taas nostaa turvallisuuden tunnetta lisäävää serotoniinia.

Jos haluaa vielä lisätä kiintymyksen ja luottamuksen tunnetta, Emilia suosittelee esimerkiksi saunottelua, kylpemistä, hierontaa ja tanssia. Kaikki nämä lisäävät rauhoittavaa oksitosiinia, jota erittyy myös silmiin katsoessa, koskettaessa ja seksin aikana.

– Yhteenkuuluvuuden tunnetta voi myös lisätä hikoilemalla yhdessä treeneissä. Esimerkiksi tanssi on tehokas keino buustata kiintymystä suhteessa, koska se lisää oksitosiinia ja vähentää kortisolia.

Jos spa-vaihe alkaa tuntua liiankin tasapaksulta, alkuhuuman hormoneja on mahdollista lietsoa esiin. Emilia suosittelee kokeilemaan yhdessä uutta lajia tai lähtemään lenkille uusille alueille. Kaikki uusi ja jännittävä saa dopamiinin virtaamaan ja palauttaa alkuhuuman tunnetta.

Entä jos ei ole vielä löytänyt sitä oikeaa? Emilia kertoo, että liikunta palkitsee samankaltaisella hyvän olon hormonicocktaililla, mutta kovinkaan treeni ei sytytä samoja aivoalueita kuin rakastuminen.

– Vaikka kuinka treenaisi, rakkauden tarve pysyy syvällä. Liikunnan tuomat hyvänolonhormonit kuitenkin tasapainottavat tilannetta eli sporttaajan ei tarvitse etsiä rakkautta yhtä epätoivoisesti.

Lisää: rakkaushormoneista ja Emilia ja arjen kemiaa -podcast

Lue myös:

Eevi Teittinen: ”Rakastuneena annan kaikkeni!”

Rakastunut, kokeile näitä lajeja:

* Toiminnallinen paritreeni kotona tai pt:n kanssa. Molempien panos vaikuttaa lopputulokseen ja molemmat saavat onnistumisen kokemuksia!

* Juoksukoulu tai yhteinen treenitavoite, kuten Midnight Run. Tavoitetta lähestyminen ja sen saavuttaminen pitää dopamiinit korkealla.

* Yhteinen salitreeni. Kohonneet energiatasot kannattaa hyödyntää esimerkiksi paripuntilla.

* Metsäkävely. Rakastuneella noradrenaliini virtaa ja se auttaa havainnoimaan luontoa entistä tarkemmin.

* Pilates tai jooga. Rauhallinen tunti ja syvä hengitys tekee hyvää vastarakastuneiden kohonneille kortisolitasoille.

* Zouk. Brasilialainen paritanssi on tarpeeksi hidastempoista ja taatusti läheistä.

Muista! Jos treenaat kovaa, lämmittele ja jäähdyttele kunnolla sekä muista pitää lepopäiviä. Näin rakastumisen ja kovan treenin stressitila ei pääse kuormittamaan liikaa.

Vinkit: Lääkäri Emilia Vuorisalmi ja hyvinvointivalmentaja Eevi Teittinen

Teksti Kirsi-Marja Kauppala
Kuvat Fotolia