Voiko jumppamatosta saada pöpön?

Näin vältät salien pahimmat tautipesäkkeet.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

 

Bakteerit rakastavat kosteutta ja lisääntyvät märissä paikoissa iloisesti. Ja kuntosaleillahan riittää kasvualustaa: hikiset nyrkkeilyhanskat, jooga- ja jumppamatot, spinningpyörät ja tietysti pukkarin ja suihkun lattiat. Kaikki ne paikat ja välineet, joita hikiset treenarit jatkuvasti koskettelevat ja käyttävät peräjälkeen.

Mitä kosteampi iho on, sitä enemmän siitä siirtyy mikrobeja – niin flunssaviruksia kuin ihon bakteereitakin – paikkoihin, joita iho koskettaa.

Saleilla siis leviää tauteja, tavallisimmin flunssaviruksia, stafylokokkibakteereja ja silsasieniä. Jo alkavasta flunssasta erittyy runsaasti viruksia, jotka siirtyvät laitteiden kautta muiden käsiin, ja sieltä neniin ja silmiin. Toisin sanoen, mukaan treeneistä voi tulla viikon flunssa, märkivä ihottuma tai varpaiden kynsisieni.

Älä kuitenkaan lopeta kuntoilua pöpökammon takia, sillä aihetta hysteriaan ei ole. Voit välttää tarttuvat taudit ja tehdä treenistä mukavampaa, kun omaksut järkevät rutiinit hyvän hygienian ylläpitämiseksi.

Jooga- ja jumppamatot

Erityisesti sienitaudit voivat tarttua mattojen kautta, ja esimerkiksi painijoilla on todettu jopa epidemioita. Jumpan jälkeen heti pinoon laitetut matot eivät kuivu kunnolla ja pöpöt juhlivat kosteiden alustojen välissä.

Ratkaisu: Ota oma matto jumppaan tai levitä sen päälle oma pyyhe. Pese pyyhe joka käyttökerran jälkeen ja mattokin usein. Desinfioivilla aineilla suihkuttaminen tai pyyhkiminen ei auta, vaan matto pitäisi pestä ja kuivattaa hyvin.

Pukuhuoneen ja suihkun lattiat ja saunan lauteet

Silsasienet rakastavat märkiä lattioita ja lauteita, joista ne tarttuvat helposti paljaisiin varpaisiin ja iholle.

Ratkaisu: Käytä aina suihkutossuja ja peflettiä. Jos itselläsi on sienitartunta, hoida se kuntoon nopeasti.

Käsipainot ja muut käsin kosketeltavat laitteet

Käsien mukana leviää eniten mikrobeja, sillä niillä kosketaan usein nenään ja kasvoihin, joissa pöpöt viihtyvät.

Ratkaisu: Pese kädet ennen ja jälkeen treenin äläkä kaiva nenääsi ja suutasi tai hiero silmiäsi. Valitse käsipainot takarivistä, jossa ne todennäköisesti ovat olleet kauimmin koskemattomina. Pöpöt eivät elä kovilla kuivuneilla pinnoilla pitkään.

Lämpimät jumppasalit

Hotjoogassa treenataan normaalia lämpöisemmässä huoneessa, jossa mikrobit viihtyvät.

Ratkaisu: Tarkista, että huoneen ilmanvaihto toimii. Käytä omaa mattoa.

Nyrkkeilyhanskat

Hanskoja on vaikea puhdistaa ja niiden sisustat pysyvät pitkään kosteina. Jotta hanskat puhdistuisivat kunnolla, ne pitäisi pestä pesukoneessa 60 asteisessa vedessä ja kuivattaa huolellisesti ennen käyttöä.

Ratkaisu: Käytä omia hanskoja, jos mahdollista.

Pyörien satulat ja painonnostopenkit

Edellinen käyttäjä on saattanut hikoilla istuma-alustan märäksi. Joskus viereisellä pyörällä tai juoksumatolla huhkii sellainen hikipetteri, että pisarat roiskuvat vierustoverinkin päälle. Varsinaista mikrobien tartuntavaaraa ei ole, elleivät roiskeet osu suoraan kasvoille, silmiin tai käsille. Se on silti ällöttävää, samoin kuin istua toisen jättämien hikilänttien päälle.

Ratkaisu: Kuivaa satula tai penkki ennen kuin istut siihen. Pese treenivaatteesi joka käyttökerran jälkeen.

 

Muista myös:

  • Pese kädet usein ja huolellisesti.
  • Älä mene sairaana kuntosalille.
  • Käytä mahdollisimman paljon omia välineitä.