Valmentaja Jari Sorsa: ”Olen ollut suorittaja”

Valmentaja Jari Sorsa auttaa ensi keväänä Suuri pudottaja -ohjelmassa ihmisiä elämäntapamuutoksessa. Tärkeintä työssä on luottamus.

Liikunta on aina ollut tärkeä osa personal trainer Jari Sorsan elämää.

”Opiskelin urheiluhierojaksi, ja koska liikunta-ala kiehtoi, opiskelin seuraavaksi Vierumäellä liikunnanohjaajaksi. Valmistuttuani kävin vielä FAF Personal Trainer -koulutuksen ja vuodesta 2005 olen tehnyt valmennustyötä.”

Jari Sorsa ohjaa työssään elämäntapamuutoksia, joissa tärkeintä on pysyvä life style – yleinen hyvinvointi, virkeys ja jaksaminen. Maaliskuussa 2022 alkaa Suurin pudottaja -ohjelman tuotantokausi, jossa Sorsa nähdään ensimmäistä kertaa valmentajana.

”Työssäni autan ihmisiä itse oivaltamaan ja löytämään oman tyyppiset ruokailutottumukset ja heille sopivat liikuntamuodot. Tekemisen pitää olla mielekästä ja mukavaa, jotta saavutetaan pysyviä tuloksia. Olen onnistunut työssäni, kun minusta tulee tarpeeton.”

Jari Sorsa haluaa ottaa valmennettavan kokonaisuutena

”Olen ollut suorittaja ja vaatinut itseltäni paljon. Nuorempana noudatin tarkasti suunnitelmaa enkä kuunnellut väsymystä.”

Ikä ja ammattitaito ovat kuitenkin opettaneet Jari Sorsalle, että ei tarvitse olla äärimmäisen ankara itselleen, jotta pääsee tavoitteeseen. Määrä ei koskaan korvaa laatua. Tällä ajatuksella myös hän myös valmentaa.

”Ihminen on kokonaisuus, ja pitää ottaa huomioon, että arki, perhe-elämä, työ ja vapaa-aika ovat tasapainossa eikä kokonaisuus kuormita liikaa. Toki tavoitteiden eteen joutuu tekemään päätöksiä ja valintoja, mutta prässäämällä ei onnistuta eikä elämästä saa tulla liian rajoittunutta.”

Hän korostaa, että on opittava olemaan rehellinen itselleen, jotta kykene tunnistamaan oikean väsymyksen.

”Valmentajan ja valmennettavan välille on rakennettava luottamus, jotta yksilöllinen tasapaino löytyy. Luottamus rakentuu ainoastaan ajan kanssa, niinpä valmennussuhteeni ovat aina pitkiä.”

Koskaan en voi tietää, mitä toinen ihminen ajattelee ja tuntee. Niinpä Sorsa painottaa, että avoin ja rehellinen vuorovaikutus takaa sen, että valmentaja ja valmennettava löytävät yhdessä parhaan tavan toimia.

Lue myös:

Terveysvalmentaja Kira Tiivola: Ennen tein asioita, joista luulin tulevani onnelliseksi

Veera Könönen: Kisadieettiä ei pilaa se, että syö joskus jäätelöä

Teksti Päivi Ekola
Kuvat Elina Simonen