Treenari, älä pelkää viljoja

Jos kroppasi kestää viljoja, syö niitä ihmeessä. Ne ovat treenarin parasta pitkäkestoista energiaa.

Jos sinulla ei ole keliakiaa eikä gluteeni aiheuta sinulle vatsaongelmia, älä suotta karttele viljoja. Liikkuvan eli paljon hiilihydraatteja tarvitsevan ihmisen on helpompi koostaa ruokavalionsa, kun mukana on myös kohtuullisesti viljoja. Täysjyvä antaa urheilusuorituksiin pitkäkestoista energiaa ja on tärkeä magnesiumin lähde. Aamupuuro ja pari palaa täysjyväleipää päivässä sekä esimerkiksi ruokalusikallinen leseitä jogurtin seassa ovat useimmille sopiva annos.

Lisäksi tulisi aina muistaa ryydittää viljaruuat proteiinilla ja hyvillä rasvoilla. Linjojaan vahtivan on syytä huomioida valkoiseen leipään liitetty riippuvuuden riski: leivän syömisen aiheuttama hyvänolontunne saa syömään sitä lisää.

Suosi näitä

Salitreenari: Kvinoa, amarantti, tattari ja hirssi ovat proteiinipitoisimpia viljoja ja sopivat erityisesti lihaskuntoharjoittelijan lautaselle lisukkeeksi. Myös leseissä ja kaurahiutaleissa on viljoiksi hyvin proteiinia.

Kestävyysurheilija: Runsaasti pitkäkestoista, aerobista liikuntaa harrastavalle viljat ovat helppo hiilihydraatin- eli energianlähde. Kuntoilijalle suositellaan hiilihydraatteja 5–6 grammaa ja kestävyysurheilijalle 6–8 grammaa painokiloa kohti päivässä. 60 kiloa painavalle tämä tarkoittaa vähintään 300, jopa 480 grammaa hiilihydraatteja.

Esimerkkejä hiilarimääristä: Yksi pala leipää sisältää noin 10–14 grammaa, lautanen kaurapuuroa noin 20 grammaa, 1 dl kauraleseitä 27 grammaa ja keskikokoinen annos pastaa noin 30 grammaa hiilihydraatteja.