Treenaan – miksi se ei näy kropassa?

Hellitä vähän ja yllätyt.

Jos kroppa näyttää kuukaudestat toiseen samalta, vaikka kuinka treenaat, syy voi olla kehon stressitila.

Palautuminen tapahtuu levossa. Viisi tosi kovaa treenipäivää viikossa on useimmille ihan liikaa, kolme neljä toimii jo paremmin. Tehospinningit, rankat salitreenit, combatit ja HIIT-vedot ilman lepopäiviä, kevyitä treenipäiviä ja kevyitä viikkoja vetävät kropan nopeasti lievään ylirasitustilaan.

Stressitilassa oleva kroppa alkaa tehdä tepposia. Palautuminen hidastuu. Stressihormonit häiritsevät rasvanpolttoa ja saavat syömään epäterveellisemmin, kun väsyneet aivot huutavat sokeria ja herkkuja. Tällaisessa tilassa kroppa pitää sitkeästi kiinni rasvavarastoistaan ja kerää hanakasti nestettä. Olo on pöhöttynyt ja turvonnut. Noidankehä on valmis. Pahimmassa tapauksessa vielä lisäät treeniä entisestään, kun maha kasvaa ja treeni ei näy missään.

Kierre pitää katkaista

Viikon tai parin kevyt treeni, hyvät yöunet ja terveellinen ruoka poistaa nesteet ja alkaa palauttaa elimistön nopeasti. Huomaat herkkuhimonkin vähenevän.

Jos olet treenannut liikaa jo kauan, saatat tarvita jopa kuukauden kevyen treenijakson. Tee aluksi vain pari kolme lyhyttä kävelylenkkiä viikossa. Kun alat tuntea itsesi palautuneeksi, lisää treeniä pikkuhiljaa. Muista kuitenkin pitää viikossa vähintään yksi lepopäivä ja pari kevyttä treenipäivää, jolloin kävelet tai käyt kehonhuoltotunneilla.

Johan alkaa kroppa toimia!