”Olen ortoreksiasta toipunut nainen. Miten minun kannattaa treenata, ettei syömishäiriö uusiudu?” Jutta Gustafsberg vastaa.
1. Hanki tsemppari
Suosittelen ehdottomasti personal training -valmennusta. Silloin ruokavalio ja treeniohjelma suunnitellaan juuri sinulle taustasi huomioiden. Helposti mielletään, että valmennus tähtää aina laihduttamiseen tai fitness-vartaloon. Todellisuudessa valmennuksessa yhtä keskeinen asia on se, että syödään tarpeeksi paljon ja monipuolisesti. Ja ennen kaikkea voidaan myös henkisesti hyvin.
Myös kevyempi valmennus toimii. Tällöin valmentaja kertoo vain suuntaa antavia ohjeita ruokailuun ja pääpaino on oikeanlaisella treenillä. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta henkilökohtaiseen valmentajaan, pyri saamaan joku kaveri mukaan projektiisi. On tärkeää, että joku toinen seuraa etenemistäsi ja huomaa, jos alat lipsua takaisin entiseen ortorektikon elämääsi. Itse et välttämättä osaa sitä tunnistaa tai myöntää.
2. Luota valmentajaasi
Sinun kannattaa pohtia tarkasti, millaisen valmentajan hankit. Treenin lisäksi pitää olla aikaa keskusteluun. Siksi suosittelen valitsemaan henkilön, jolla on aikaa ja halua kuunnella sinua.
Jos sinulle ja valmentajallesi on muodostunut hyvä luottamussuhde, voit tukeutua siihen, että valmentaja tietää tarkalleen, mitä sinun pitää syödä voidaksesi hyvin. Tällöin sinun ei tarvitse itse yrittää pitää syömistäsi kontrollissa, vaan saat rauhassa luottaa siihen, että valmentajan ohjeiden mukaan kaikki sujuu hyvin.
3. Ihaile itseäsi
Olisi hienoa, että oppisit katsomaan omaa ulkomuotoasi myös rakastavin silmin. On helppo löytää omasta kehostaan virheitä, kun tilanteen pitäisi olla aivan päinvastainen. Iloitse niistä kohdista, joihin olet tyytyväinen. Meillä jokaisella on niitä.
Jos projekti alkaa tuntua vastenmieliseltä ja hallita elämääsi, on treenaaminen syytä keskeyttää heti. Myös silloin, jos yleisolotilasi huonontuu tai paino lähtee laskuun vastoin odotuksia, tilanteeseen pitää perehtyä tarkemmin.
4. Tunnista vaaran merkit
Varoituskellojen on soitava heti, jos tunnistat merkkejä entisestä elämästäsi. Esimerkiksi huomaat, että liikunnasta tulee suorittamista tai vastaavasti haluat treenata liikaa. Tai tulet hermostuneeksi, jos et pysty ruokailemaan juuri oikeaan aikaan suunnitelman mukaan.
Vaikka valmentaja voi tukea ja auttaa kehittymisessä, kaiken keskiössä on luonnollisesti sinun oma motivaatiosi eli halu pysyä terveenä ja hyvässä kunnossa.
Mikä ortoreksia?
Ortoreksia on syömishäiriö, jota sairastava pyrkii pakkomielteisesti syömään terveellisesti. Ilmiöön yhdistyy usein myös rankka treenaaminen. Vaikka tavoite ei välttämättä ole laihtua, paino saattaa pudota paljonkin ja esimerkiksi kuukautiset voivat jäädä pois. Ortorektikon ruokavalio muodostuu helposti yksipuoliseksi ja elimistö saattaa kärsiä tiettyjen ravintoaineiden puutteesta.
Lue myös:
Syömishäiriö takana? Näin treenaat turvallisesti
Saako lihasbuumi meidät voimaan pahoin?
10 tapaa saada parempi itsetunto