Syömällä suuremmat lihakset?

Haluan kasvattaa lihaksiani. Pitääkö minun ryhtyä massakaudelle ja syödä ihan hulluna? Eivätkös kehonrakentajatkin tee niin?

Personal trainer vastaa:

Jos tavoitteenasi on hankkia lihasmuotoja ja polttaa rasvaa, älä ryhdy lihotuskuurille. ”Massakausia” tarvitsevat vain vuosia todella kovaa treenanneet sekä kehonrakennusta tai fitnessiä harrastavat. Heillä lihasta on jo niin paljon, että kroppa vaatii kehittyäkseen reippaasti kaloreita. Sinä taas voit saada aavistuksen verran enemmän lihaksia, mutta sitten sinulla on myös entistä enemmän rasvaa poltettavana.

Ylimääräisistä kaloreista ei rakennu pelkkää lihasta, vaan suuri osa niistä jämähtää rasvaksi vatsaan, reisiin ja lantiolle. Onneksi itseään ei ole pakko lihottaa saadakseen lihaksia. Kroppamme on niin fiksu, että se pystyy ohjaamaan kaloreita oikeisiin paikkoihin, vaikka niitä tulisi sisään kulutusta vähemmän. Hiljattain julkaistussa tutkimuksessa urheilijat onnistuivat 10 viikon aikana hankkimaan kilon lihasmassaa samalla, kun he sulattivat kropasta viisi kiloa rasvaa. Kuntoilijoilla lihasmassa yleensä kasvaa vielä nopeammin, koska treenitausta on urheilijoita vaatimattomampi. Lihasmuotoja siis saa ilman massa­kausiakin, ja samalla voit jopa poltella kropasta rasvaa. Jos kuitenkin haluat kasvattaa paljon lihasmassaa ja tähtäät vaikkapa body fitness -kisoihin, pitää välillä syödä yli kulutuksen ja hyväksyä se tosiasia, että samalla kroppaan kertyy myös lisää rasvaa.

Timo Haikarainen