Syö protskut treenin ympärillä

Mitä, miksi, milloin, kuinka paljon? Tässä proteiinien ABC!

Miksi?

Proteiinia tarvitaan, kun kroppa uudistaa ja rakentelee solujaan. Koska liikunta aiheuttaa kroppaan pieniä lihasvaurioita, sporttisen elimistö kaipaa enemmän proteiinia kuin sohvaperunan. Jos protskua tulee liian vähän, alkaa kroppa nakertaa välttämättömiä korjauspalikoitaan lihaksista. Jos laihdutat, proteiinipitoiset ateriat pitävät nälän loitolla paremmin kuin hiilaripitoinen tai rasvainen ruoka.

Miten paljon?

Kestävyyslajeja, kuten juoksua tai pyöräilyä, harrastavan tulisi varmistaa, että proteiinia tulee 1–1,2 grammaa painokiloa kohden päivittäin. Salilla huhkivan päiväannos on 1,5–1,7 grammaa. Protskun kanssa ei pidä liioitella. Jos raejuustoa ja kanaa vetelee överimääriä, nekin muuttuvat vararenkaiksi. Yli kahdesta grammasta protskua painokiloon nähden ei ole mitään iloa.

Milloin?

Ajoituksella on merkitystä niin kehityksen kuin nälän välttämisen kannalta. Tärkein nyrkkisääntö kuuluu: syö proteiinia treenin ympärillä. Varsinkin treenin jälkeen proteiini on pakollinen juttu. Proteiinijuoma vähentää tutkitusti lihasten kipeytymistä ja lihakset saavat voimansa takaisin nopeammin. Treeniä edeltävä proteiinijuoma taas auttaa jaksamaan paremmin.

Myös aamupalalla ja lounaalla kannattaa syödä hieman reippaammin proteiinia, sillä protsku pitää virkeämpänä kuin pastan kaltaiset hiilariruuat. Illalla proteiinin rinnalla kannattaa syödä hieman enemmän hiilihydraatteja, jotta palaudut treenistä paremmin ja nukahdat nopeammin.

Mitä?

Maitoproteiinit ovat hyvä vaihtoehto, sillä ne kehittävät lihaksia ja tehostavat laihtumista ja kiinteytystä. Satsaa rahkaan ja raejuustoon ja vetäise treenin päälle tuoppi maitoa. Heraproteiini on maitoperheen ihmelapsi, joka tehostaa lihasten palautumista ja toimii antioksidanttina. Lihaa ei kannata tankata, vaan pari kertaa viikossa riittää.