Salille vai ei? 6 vinkkiä, joiden avulla motivaatio treeniin säilyy

Hyvin alkanut motivaatio treeniin säilyy, kun osaat varautua. Lue asiantuntijan ohjeet!

Taas on se aika vuodesta, kun salit ovat mustanaan treenitrikoista. Terveelliset elämäntavat, täältä tullaan! On hirveä motivaatio, norsun voimat ja tiikerin vauhti. Ja sitten tapahtuu jotain mystistä. Alkurynnistyksen jälkeen motivaatio lopahtaa, treenikerrat harvenevat, ruokatavat lipsuvat ja Netflixin tuijottaminen vie voiton hyvinnukutuista öistä. Miksi taas näin?

Tuhansia uuden elämän aloittajia valmentanut Joni Jaakkola tietää syyn: yritetään muuttaa liian monta asiaa yhtä aikaa ja ilman suunnitelmaa. Jos on elokuun viimeisenä päivänä elänyt miten sattuu ja syyskuun ensimmäisenä alkaa vetää viisi treeniä viikossa, noudattaa millintarkkaa ruokavaliota ja aikatauluttaa jokaisen käden heilautuksen, siinä on liikaa.

– Aluksi tuntuu, että tämä on parasta ikinä ja tuloksiakin voi tulla, mutta mihinkään lopulliseen hyvään ”kaikki tänne heti nyt” -asenne ei johda. Viimeistään 1,5 kuukauden kuluttua sakkaa, koska millintarkassa elämässä ei ole joustoa flunssalle, lomamatkalle tai työkiireille.

Mutta motivaation lopahtamisen ei tarvitse olla se tavallinen tarina. Me kerromme keinot, joilla pidät draivin yllä koko syksyn, parhaassa tapauksessa koko loppuelämäsi.

1. Varaudu ”ei huvita” -päiviin

”Ihana aamu, onpa energinen olo. Tänään taas mennään ja treenataan, vautsi vau!” Jos kuvittelit, että itsestä huolehtiminen on yhtä säkenöintiä päivästä toiseen, tässä lohdulliset uutiset: ei ole. Liikkumaan lähteminen ja terveellisestä ruuasta innostuminen ei ole aina kivaa. Silti niitä täytyy tehdä.

Se onnistuu, kun varautuu ”ei huvita” -päiviin. Pidä siis itsesi kanssa motivaatiokeskustelu ja päätä, mitä haluat ja miksi. Mieti tavoitteellesi vähintään kolme syytä ja kirjoita ne ylös. ”Treenaan, syön fiksusti ja nukun riittävästi, jotta saisin ylikilot pois. Pidän itsestäni huolta, jotta jaksan työssäni. Haluan olla energinen äiti lapsilleni.” Vaikka näin.

– Kun ensimmäinen syy ei motivoi, hae puhtia seuraavasta, Joni Jaakkola neuvoo.

Hän korostaa, että tavoitteen on oltava itselle aidosti tärkeä. Työkaverin kanssa kahvitauolla lyöty veto ”jouluksi viisi kiloa pois” saa harvoin aikaan mitään pysyvästi mullistavaa.

Lue myös: Mitä tehdä kun treenikipinä sammuu?

2. Siivoa ympäristösi

Jaakkola sanoo olevansa elinympäristön muokkaamisen fani. Tehdään siis sinustakin sellainen: muokkaa ympäristöäsi niin, että hyvän valinnan tekeminen on mahdollisimman helppoa ja huonon valinnan tekeminen mahdollisimman vaikeaa.

Eli käytännössä: treeni on hyvä valinta, ja jotta sen valitseminen olisi helppoa, hanki salikortti, treenikaveri ja mahdollisesti myös personal trainer, joka tekee sinulle ohjelman. Kun maanantaina kello lyö kuusi, tiedät, mitä teet, missä ja kenen kanssa. Huomattavasti todennäköisemmin päädyt salille tekemään hyvän treenin kuin jos alkaisit tässä vaiheessa pohtia, että mitäs sitä treenaisi. ”Huvittaako edes” -ajatuksetkin pysyvät poissa, kun tekemisessä on selvät sävelet.

Siivoa ympäristö myös herkuista ja muista, että uni kuuluu treenin ja ruokavalion kanssa pyhään kolminaisuuteen.

– Älä osta herkkuja kotiin tai työpöydän laatikkoon. Kun karkit ovat kaupassa, 100 kerrasta ainakin 70 kertaa ne jäävät hakematta. Pidä myös huolta laadukkaasta unesta: ei elektronisia laitteita kello 20 jälkeen, pimennysverhot ikkunaan ja magnesiumia ennen nukkumaanmenoa.

Entäpä millainen on elämäntilanteesi, onko stressitasosi tapissa?

– Jos töissä on kova mankeli, kotona pieni lapsi ja keittiöremontti menossa, ei ole oikea aika vetää rankkaa treeniä. Ihminen ei voi taistella kaikilla rintamilla samaan aikaan, Jaakkola korostaa.

3. Tuijota vain omaa suunnitelmaasi

”Syö noin ja treenaa näin, niin näytät upealta. Mitä superihmisiä nuo muut ovat? En minä pysty tuohon kaikkeen.” Stop! Älä hukkaa ajatuksiasi kaverin treeneihin, ruokavalioihin tai ulkonäköön. Aina on joku tutun tuttu, joka on treenannut itsensä kuukaudessa maratonille, mutta sen sijaan että keskittyisit hänen urosuoritukseensa, keskity omaasi. Se vie sinut maaliviivalle. Tässä valmentaja on hyvä apu, sillä hän viitoittaa järkevän tien kohti tavoitetta.

Mutta että 80 euroa tunti valmentajasta? Aika kallista!

Riippuu siitä, minkä arvoiseksi hinnoittelet terveytesi. Jos laitat kymmeniä tuhansia euroja autoon tai asuntoon, minkä arvoinen terveytesi on niiden rinnalla?

– Jos pystyt katsomaan peiliin ja sanomaan ääneen, että arvostan enemmän autoani kuin itseäni, todennäköisesti motivaatiosi onkin jossain muualla kuin itsesi kuntoon laittamisessa.

Lue myös: Charlotta löysi intohimon juoksuun vihdoin: ”Juoksukoulu pelasti motivaationi”

4. Ole joustavasti jämäkkä

Kaikki tietävät sen hankalan päivän, jolloin aamusta asti tuntuu tahmealta. Ja vielä treeneihinkin pitäisi. Millä ilveellä?

–Psykoterapeutti Maaret Kallio puhuu osuvasti lujasta lempeydestä, itse puhun joustavasta jämäkkyydestä. On tärkeää tietää omat rajansa, mutta sen varjolla ei voi nostaa käsiä pystyyn aina kun tihkaisee.

Joten vaikka olo on tahmea, lähde salille tai lenkille. Jos vielä 20 minuutin jälkeen tuntuu, että haluat kotiin, saat mennä – hyvällä omallatunnolla. Tänään ei ollut treenipäivä. Huomenna tai ylihuomenna on.

Toisaalta on hyvä miettiä, miten on nukkunut, syönyt ja treenannut edellisinä päivinä. Aina homma ei ole itsekurista kiinni, vaan kehon aidosta tarpeesta ottaa huilia. Sitä saa ja kannattaa kuunnella. Niin ne onnistujatkin tekevät.

5. Syö elefantti paloina

Sinulla on tavoite: kymmenen kilometrin juoksukunto tai energisempi minä jouluun mennessä. Aseta myös välitavoitteita, jotka antavat bensaa motivaatiollesi. ”Lokakuuhun mennessä olen saanut unirytmini kuntoon ja nukun kahdeksan tuntia yössä.”

Miksi näin? Koska moni fiksu ja hyvä tavoite, kuten juoksukunto, ei itsessään aiheuta päivittäisiä kiksejä.

– Suosittelen ”lite bättre” -asennetta eli tee vaikka jokaiselle päivälle pieni tavoite. Kun se on riittävän helppo, kuten ”juon 1,5 litraa vettä”, pystyt siihen varmasti ja saat onnistumisia.

Samalla tämä kaikki pieni hyvä johdattaa sinut kohti päätavoitettasi ja ilon hetket ruokkivat motivaatiotasi.

Lue myös: Löysät käsivarret? Ota motivaatiotoppi esiin ja tartu haasteeseen!

6. Puhu itsellesi nätisti

”Treenasin vain kerran tällä viikolla ja sorruin herkkuihin. Olen laiska surkimus.” Et ole, sillä lepopäiviä ja notkahduksia kutsutaan elämäksi.

– Etenkin naiset ovat aivan liian ankaria itselleen, Jaakkola toteaa.

Joten korvat hörölle. Kuuntele, miten puhut itsellesi. Sanoisitko ystävällesi: hyi, mitä selluliittia sinulla on pakaroissasi. Tuskin. Miksi siis moittisit itseäsikään yhtä ankarasti.

Myös sosiaalinen media kannattaa jättää omaan arvoonsa. Siellä pakarat on poseerattu pyöreiksi ja ruoka aseteltu värijärjestyksessä kulhoon. Somesta puuttuvat ne treenit, joihin ei menty, ja ne vatsamakkarat, jotka turvahtivat herkuttelun jälkeen. Kaikki on mukavaa ja siistiä, vaikka totuus on, että kaikilla on myös huonoja päiviä.

–Älä vertaa itseäsi siihen, mitä muut ovat tänään, vaan siihen, mitä itse olit eilen, kuuluu Jaakkolan viisaus.

Asiantuntija voimaharjoitteluvalmentaja ja hyvinvointialan yrittäjä Joni Jaakkola Optimal Performancesta.

Lue myös:

Liikunnalliset naiset kertovat: ”Näin pidän motivaation yllä”

Treeneissä loukkaantuminen ei ole maailmanloppu – näin selviät pakkolomasta

Niina inhosi itseään ylipainoisena: ”Kavahdin miehenikin kosketusta”