rintauinti

Fitin uimakoulu: Opi rintauinti

Onnistuuko rintauinti? Käsiveto on helppo, mutta potku aiheuttaa usein päänvaivaa. Oikealla tekniikalla altaan kaakelit vaihtuvat nopeammin, kunto kasvaa kohisten ja nautit veden palauttavasta vaikutuksesta.

Rintauinti on suosituin uimatyyli kuntouimareiden keskuudessa. Moni uimari kauhoo rintauintia kuitenkin pää veden pinnalla, mikä voi ­aiheuttaa niska-, hartia- ja alaselkäkipuja. Laittamalla kasvot veteen saat uintiasennosta paremman, jolloin uinti muuttuu kevyemmäksi ja etenet ­nopeammin.

Hyvällä uimarilla rintauinnin potku ja käsiveto tuottavat yhtä paljon voimaa. Useimmilla rintauinnin potku on kuitenkin se heikompi lenkki.

Rintauinti: Käsivedon neljä vaihetta

1. Sivullevienti

Aloita rintauinti kädet suorina vartalon edessä. Avaa käsiä rennosti kämmenet edellä vartalon sivuille, selvästi hartioita leveämmälle. Pidä kädet suorina ja sormet yhdessä.

2. Sisäänpyyhkäisy

Koukista kyynärpäät ja ranteet, jolloin kämmenet kääntyvät takaviistoon. Työnnä käsillä vettä voimakkaasti taaksepäin, mutta älä vie käsiä hartialinjan taakse. Vedä työnnön lopuksi kyynärpäät lähelle toisiaan rinnan alle ja käännä samalla kämmenet vastakkain.

3. Palautus

Jatka välittömästi palautusvaiheeseen, jotta vastus on mahdollisimman pieni. Käännä kämmenet ylös ja työnnä kädet sormenpäät edellä vartalon eteen ja lähelle pintaa.

4. Liuku

Pidä kädet vartalon edessä suorina ja lähellä toisiaan. Malta pysyä liukuvaiheessa noin kahden sekunnin ajan. Pidä kasvot pohjaan päin, jotta vartalo ohjautuu virtaviivaiseen uintiasentoon.

Aloita rintauinti kädet suorina vartalon edessä.

Rintauintipotkun neljä vaihetta

1. Koukistus

Koukista nilkat ja tuo kantapäät lähelle pakaroita polvia koukistamalla. Älä vie polvia vatsan alle, vaan pidä jalat vartalon takana, jotta veden vastus säilyy mahdollisimman pienenä.

2. Jalkaterien sivuille vieminen

Käännä varpaat sivuille reisiä uloskiertämällä. Anna polvien aueta noin hartioiden leveydelle. Pidä nilkat koko ajan koukussa.

3. Sisäänpyyhkäisy

Avaa jalkaterät sivuille ja purista jalat napakasti yhteen. Jalkaterät tekevät nopean kaarevan liikkeen, jolloin polvet ja lantio ojentuvat. Pidä nilkat edelleen koukussa. Tämä vaihe on rintauinnin potkun tehovaihe. Suuntaa potku hieman alaviistoon.

4. Liuku

Pidä jalat yhdessä ja ojenna ne vartalon taa lähelle pintaa. Rentouta nilkat hetkeksi. Nauti potkun tuottamasta työntövoimasta.

Käsivedon ja potkun ­yhdistäminen

Rintauinnissa käsiveto ja potku tapahtuvat vuorotellen. Uimahalleissa nähtävä tyyli, jossa kädet ja jalat liikkuvat yhtä aikaa, on huomattavasti hitaampi.

Rintauinnissa kasvot osoittavat pohjaa kohti koko ajan. Kasvot nostetaan nopeasti veden pinnalle käsivedon sisäänpyyhkäisyvaiheessa vain sen verran, että sisäänhengitys onnistuu ilman veden hörppäämistä. Jos pään nostaa liian korkealle, jalat lähtevät kohti pohjaa ja vauhti hidastuu tai pysähtyy kokonaan.

 1. Aloita rintauinti potkaisemalla altaan päädystä vauhtia. Liu’u kasvot pohjaa kohti kädet ja jalat suorina. Älä anna jalkojen pudota kohti pohjaa, jotta asento on virtaviivainen ja veden vastus mahdollisimman pieni.
 2. Pidä jalat suorina ja tee yksi käsiveto. Sisäänpyyhkäisyvaiheessa nosta kasvot veden pinnan yläpuolella ja hengitä sisään. Pidä katse kuitenkin kohti pohjaa ja nosta kasvoja vain aavistus veden pinnasta.
 3. Aloita käsivedon palautusvaiheessa potkun koukistusvaihe. Tämä on rintauinnin hitain kohta, sillä veden vastus on suurimmillaan. Tee vaihe nopeasti, jotta eteneminen ei pysähdy.
 4. Pidä kädet vartalon edessä ja tee yksi ­huolellinen rintauinnin potku. Palauta jalat suoriksi vartalon taa, hengitä ulos niin, että kasvot ovat pohjaa kohti, ja nauti pitkästä liuku­vaiheesta.

  Muista nämä

  • Älä vie kyynärpäitä tai kämmeniä ­hartialinjan taakse.
  • Suuntaa potku hieman alaviistoon.
  • Pidä nilkka koukussa potkun aikana.
  • Tee potku symmetrisenä, vältä saksi­potkua.
  • Älä tuo polvia potkun palautusvaiheessa vatsan alle, jotta eteneminen ei hidastu.
  • Pidä kasvot vedessä. Sisäänhengityksessäkin katse pysyy kohti pohjaa.
  • Malta liukua!

Lue myös:

Ota uinti osaksi treenejäsi – lue ammattilaisen vinkit aloittelevalle ja kokeneelle uimarille

5 syytä, miksi toimistotyöläisen kannattaisi harrastaa uintia

3 syytä hioa uintitekniikkaa

Teksti Marissa Siivonen
Kuvat Adobe