Näetkö ulkotreeneissä riittävän hyvin?

Treenaatko paljon ulkona? Asettaako lajisi näkemiselle erityisvaatimuksia? Anna silloin silmillesi paras mahdollinen apu.

Ulkoilu ja ulkona treenaaminen on mahtavaa, mutta silmälaseja käyttävälle se voi olla myös ongelmallista. Kaikkien silmät jäävät sisältä kirkkaaseen auringonvaloon siirryttäessä hetkeksi sisätila-asetuksiin. Osa harrastuksista on myös sellaisia, että ne asettavat näkemiselle erityisvaatimuksia.

Esimerkiksi golf ja frisbeegolf ovat lajeja, joissa on syytä nähdä tarkasti kauas. Normaalioloissa hyvin toimivat silmälasit eivät silloin ehkä riitä, vaan lisäapua voidaan saada moniteholinsseistä, joissa painottuu kaukokatselu.

Ajatus useammista silmälaseista ja etenkin urheiluharrastukseen räätälöidyistä laseista voi tuntua ehkä oudolta. Silmälaseja kannattaa kuitenkin ajatella harrastusvälineinä tai eri käyttötarkoituksiin tuunattuina varusteina samalla tavalla kuin lenkkikenkiä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Päänsärky voi johtua silmistä

Silmien huomioimisesta on muutakin hyötyä kuin tarkemmat lyönnit tai heitot. Tarkoitukseen sopimattomat silmälasit voivat rasittaa silmiä ja aiheuttaa esimerkiksi silmien väsymistä ja päänsärkyjä. Säryn lähteeksi ei vain aina hoksata silmälaseja tai huonon näkemisen aiheuttamia hankalia asentoja. Näkökyky ja omat tarpeet kannattaa siksi tutkia tarkasti.

Omaan elämäntyyliin parhaiten sopivia linssejä voi lähteä kartoittamaan kolmen kohdan avulla:

  1. Tee itsellesi ensin elämäntapakartoitus. Harrastatko ulkona vai sisällä vai molemmissa paikoissa? Millaisissa tilanteissa näkeminen on sinulle erityisen tärkeää?
  2. Jos tunnet, että näkemisesi tarvitsee apua, älä jää turhaan odottamaan vaan käänny ammattilaisten puoleen. Kokeile rohkeasti erikoislinssejä ja mieti, tarvitsetko useammat kuin yhdet silmälasit.
  3. Jos päädyt hankkimaan harrastukseen räätälöidyt lasit, älä unohda niitä lipaston laatikkoon. Muista vaihdella laseja tarpeen mukaan.

Lähde: Specsavers

Lue myös:

Näin hankit sopivat aurinkolasit ulkotreeniin

Saatko päänsärkyä treeneistä?

Teksti Anu Piippo
Kuvat Adobe