Mari löysi itsevarmuuden salilta: ”Alipainoisena olin epävarma”

Mari nosti kolme vuotta sitten salilla pelkkiä tankoja ilman painoja. Nyt hän vetää maasta 120 kiloa.

”Kun katson kuviani kuuden vuoden takaa, en meinaa itsekään uskoa muutosta. Harrastin tuolloin intohimoisesti juoksua ja ajattelin, että mitä kevyempi olen, sitä paremmin juoksu kulkee. Välttelin hiilareita enkä koskenutkaan pastaan, riisiin ja perunaan. Juoksin viikossa viidestä kuuteen lenkkiä, joiden pituus vaihteli 12 kilometristä 20:een. Harmittelin, etten kehittynyt.

Painoin 50 kiloa, olin väsynyt ja sairastelin paljon. En pitänyt itsestäni laihana.

Kolme vuotta sitten päätin, että haluan voida paremmin. Halusin oppia syömään ja liikkumaan terveellisesti, joten otin itselleni personal trainerin. Juoksutreenejäni vähennettiin reilusti, ja aloin käydä salilla kahdesta kolmeen kertaan viikossa.

Lue myös: Laulaja Evelina: ”Miksi hoikan kroppaa saa kommentoida?

Lisää ruokaa lautaselle

Sali oli minulle uusi maailma, ja tunsin itseni aluksi kömpelöksi, mutta en antanut sen haitata. Tapasin personal trainerini kerran viikossa, jotta varmistui, että teen liikkeet oikein. Ohjelmassani oli ja on edelleen isoja voimanostoliikkeitä, kuten penkkipunnerrusta, kyykkyjä ja maastavetoja. Aloitin maastavedot 20 kilon tangolla ja päätin, että jonain päivänä nostan vielä 120 kiloa.

Suurin muutos oli opetella syömään enemmän. Ruokavaliooni lisättiin hiilareita, ja aloin syödä viisi kertaa päivässä. Se oli pitkään vaikeaa, sillä olin tottunut rajoittamaan syömisiäni. Ymmärsin kuitenkin, että jos haluan sporttisia lihasmuotoja, salilla käynti on ajanhukkaa, ellen syö kunnolla. Energiamäärää on pakko kasvattaa, kun haluaa nähdä tuloksia kropassaan. Siitä olen iloinen, ettei keittiöni ole täyttynyt ihmejauhepurnukoista. Syön tavallista sekaruokaa. Käytän kreatiinia ja otan treenien jälkeen proteiinilisän.

Varsinkin ylävartalossani alkoi näkyä lihaksia jo puolen vuoden sisällä. Se motivoi, ja aloin pikkuhiljaa tykätä siitä, miltä näytin. Vuoden kuluttua salitreenin aloittamisesta näytin vihdoin urheilulliselta!

Kolmessa vuodessa lihasmassaa on tullut kymmenisen kiloa. 169-senttinen Mari painaa nyt 64 kiloa ja kokee näyttävänsä enemmän itseltään lihaksikkaana.

Lue myös: Personal trainer Taru Virtanen: Kroppani on jees, vaikka siinä onkin ylimääräistä

Itseluottamus löytyi salilta

Nykyään treenaan salilla 5–6 kertaa viikossa ja juoksen silloin tällöin. Olen saanut kolmessa vuodessa kymmenisen kiloa lihasmassaa. Ja minuun lihas ei edes tartu helposti. Näytän nyt siltä, miltä haluankin.

Viime keväänä nostin maasta vihdoin 120 kiloa. Sain siitä huimasti itseluottamusta, ja kehitykseni otti harppauksen eteenpäin. Teen nyt 115 kilolla 8 toiston sarjoja. Tarvitsen tavoitteita ja haasteita, ja painojen kasvattaminen motivoi.

Kehoaan muokkaavia pidetään helposti ulkonäkökeskeisinä, mutta oma kokemukseni on toinen. Ulkoinen muutokseni on plussaa, ja olen ylpeä siitä, mutta tärkeintä minulle on, että voin hyvin. En enää sairastele enkä näytä väsyneeltä.

50-kiloisena olin tosi epävarma itsestäni. Voimatreenistä olen saanut itseluottamusta. Uskallan esiintyä ja kohdata uudet ihmiset sellaisena kuin olen. En enää pyytele anteeksi sitä, etten ole täydellinen. En ole täydellinen nytkään, mutta olen oma itseni.”

Lue myös:

Hiilihydraatit eivät ole pahasta ja 9 muuta vinkkiä liikkujan ruokavalioon

Mitä tehdä kun treenikipinä sammuu?

Operaatio pyykkilauta 2017; Tämä vatsalihastreeni tuo tuloksia!