Kiireinen perheenäiti Marja Hintikka: Näin löydän aikaa liikunnalle

Kaikilla meillä on 24 tuntia vuorokaudessa, mutta miksi toisten aika riittää paremmin liikkumiseen? Toimittaja Marja Hintikka kertoo.

”Minulla on pienet lapset ja hektinen työ. Aikatauluni on erilainen joka päivä, ja Marja Hintikka Liven lähetyspäivinä teen töitä aamusta myöhään iltaan. Kolmannen lapsemme saapuessa keväällä maailmaan kiire ei ainakaan vähene. Tätä elämänvaihetta on helpottanut oivallus, että vartinkin treeni on kotiin päin.

Pyrin liikkumaan joka päivä vähän, usein lasten kanssa. Petaan treeniedellytyksiä jo aamulla syömällä järeästi: vihersmoothieta, kananmunia, puuroa ja vihannespäällysteisiä ruisleipiä. Silloin en hiihtele päivää koomassa, vaan jaksan kehitellä pikatreenin, kun sille tarjoutuu lovi. Usein jaan treenin pariin osaan, esimerkiksi leikkipuistoliikuntaa aamulla ja vatsalihaksia illalla.

Lue myös: Näin syö lentoemäntä Miia Ezen

Kahvakuula rattaissa

Lapset ovat parhaita personal trainereita, sillä he haluavat ulos joka päivä, säällä kuin säällä. Valitsen leikkipuiston sillä silmällä, että pääsen treenaamaan. Lasten peuhatessa teen vastuskuminauhalla kiipeilytelineessä leuanvetoja ja roikkumisia. En arkaile punnertaa, dipata ja tehdä askelkyykkyjä, vaikka joku tuijottaisi.

Treenaan vartin tai kaksi, sen aikaa, kunnes lapset tahtovat leikkiseuraa. Silloinkin otan hyödyn irti kiipeilemällä ja reuhaamalla heidän kanssaan telineissä.

”Jaan treenin pariin osaan: leikkipuistoliikuntaa aamulla ja vatsalihaksia illalla.”

Liikumme rattaiden kanssa, joten otan työntämisen treenin kannalta. Pusken ylämäkeen ja lastaan isot kauppakassit lisäpainoksi kyytiin. Joskus puen kärrylenkille painoliivin, jonka taskuihin lisäilen kilon painoja 10 kiloon saakka. Lyhyisiinkin lenkkeihin tulee toivottua tehoa.

Aina ei mene putkeen. Kerran vaunujen alakoppa hajosi loskasateessa, kun olin survonut sinne 10 kilon kahvakuulan. No, tein suunnitellun treenin leikkipuiston laidalla ja taiteilin kuula kädessä kärryjä työntäen kotiin.

Lue myös: 6 tehokasta liikettä kahvakuulalla

Työssään Marja Hintikka on satojentuhansien silmäparien arvioitavana. Säännöllinen liikunta tuntuu ryhdikkäänä olona ja lisää itseluottamusta.

Vatsatreeni Pikku Kakkosen aikana

Olkkarissamme on treeninurkka, josta löytyy kahvakuulia, vastuskuminauhoja, putkirulla ja vatsarulla. Kamat lojuvat iloisesti sikin sokin esillä, jotta ne saa kätevästi käyttöön vaikka lasten katsellessa Pikku Kakkosta. Siinä ajassa ehtii hyvin tehdä vatsat ja selät ja venytellä. Usein lapset innostuvat touhuistani ja kiipeilevät päälleni lisäpainoiksi.

”Vaunujen alakoppa hajosi loskasateessa, kun olin survonut sinne kymmenen kilon kahvakuulan.”

Pari kertaa viikossa perhekalenteriin on merkitty minulle tunnin oma treeniaika. Ajansäästäjänä entinen inhokkini, juoksu, on uusi lempparini, 
sillä tunnissa saan kotiovelta hyvän treenin.

Juoksen noin viisi kilometriä ja usein teen lenkin jälkeen jumppaliikkeitä pihalla. Toisinaan kipaisen lähisalille sille ryhmäliikuntatunnille, joka sattuu menemään, kipitän naapurikorttelin joogasalille tai uimahallin vesijuoksemaan.

Olen myös ymmärtänyt kävelyn arvon. Lähetyspäivinä en ehdi liikkua mutta kävelen myöhään illalla puolen tunnin matkan kotiin. Suoran lähetyksen jännityskierrokset ovat laskeneet kotiovella, ja rauhoittuneena saan paremmin unta.

Lue myös: Operaatio pyykkilauta: Tämä vatsalihastreeni tuo tuloksia!

Tukka pesemättä salille

Laitan liikunnan monen asian edelle. Pöytäpintojen kiillottamisen sijaan lähden ulos liikkumaan, joten olen hyväksynyt kodin pienen sekasotkun ja meillä käy välillä siivooja. Treenaan mieluummin kuin istun iltaa. Siksi olen karsinut iltariennot minimiin ja panostan nukkumiseen. Suljen elektroniset laitteet kahdeksalta illalla, sillä välkkyvät ruudut heikentävät nukkumiseen tarvittavaa melatoniin eritystä.

”Tässä elämänvaiheessa urheilun tarkoitus ei ole rasittaa lisää, vaan tuoda jaksamista.”

Tässä elämänvaiheessa urheilun tarkoitus ei ole rasittaa lisää, vaan tuoda jaksamista. Väsyneenä mietin, millaista treeniä kroppani tarvitsee. Jos lapset ovat herättäneet seitsemän kertaa yöllä, en lähde hajottamaan paikkoja jalkaprässiin, vaan vaihdan suunnitellun salitreenin kotijumppaan. Pyörittelen käsiä, teen selkää avaavia liikkeitä, kyykkyjä ja parit aurinkotervehdykset.

Vaikka en olisi viikkoon pessyt tukkaa, oman ajan irrotessa nakkaan kamat vaikka muovikassiin ja tärähdän treenipaikalle. Nolostelun olen heittänyt romukoppaan. Olen usein punaisin tyyppi salilla ja saatan huomata reiän trikoiden takamuksissa. Silloin on pakko nauraa ja muistuttaa itseäni, että oma treenihetki on kuitenkin megaluksusta.”

Lue myös:

Vältä lässähtänyt kampaus: Näin kuivaat hiukset nopeasti tuuheiksi

Mistä tiedän, olenko palautunut treenistä?

5 syytä jättää treenit väliin