Kaupunkipyöräily on arkiliikuntaa parhaimmillaan

Kaupunkipyöräily on helppoa liikuntaa. Lisäksi pyöräily on ekologinen valinta. Oululainen Heidi Saarela pyöräilee kesät talvet.

Oululainen leipuri Heidi Saarela, 29, aja pyörällä kaikkialle ympäri vuoden.

”Oulu tunnetaan pyöräilykaupunkina, ja täällä kaupunkipyöräily on helppoa. Kaupunkiajossa käytän pääsääntöisesti pinkkiä vaihteellista hybridipyörääni, jolla poljen töihin seitsemän kilometriä suuntaansa.

Vihreällä, vaihteettomalla mummopyörällä ajelen maksimissaan kolmen kilometrin matkoja niin kauppaan kuin rannallekin. Vaihdepyörällä työmatkan taittaminen on mukavampaa, eikä pyörä pidä sellaista meteliä kuin mummopyöräni.

Kaupunkipyöräily säästää aikaa ja rahaa

Asuin teininä Kempeleellä noin 15 kilometrin päässä Oulusta ja ajoin välimatkat skootterilla. Jossain vaiheessa alkoi harmittaa, että viikkorahat kuluivat bensaan. Aloin kokeilla, kauanko kestää, jos poljenkin matkan pyörällä. Pyöräily jäi osaksi arkea, ja siitä on muodostunut elämäntapa.

Aikaisin työvuoroni alkaa aamu­neljältä. Työkaverieni mielestä olen hullu, koska pyöräilen töihin lähes aina. Autolla ajan vain silloin, kun lunta on tullut paljon eivätkä aura-­autot ole ehtineet hommiin ennen lähtöäni. Pyöräillessä töihin herään päivään ja kotiinpäin ajaessani saan työajatukset pois ­mielestäni.
Kaupunkipyöräilyssä minua viehättää helppous, ja pyöräily on myös ekologinen valinta. Lisäksi se on panostus hyvinvointiini. Pyöräily on itselleni myös henkireikä, ja polkiessa ajatukset kulkevat laidasta laitaan. Edes polkujuostessa ei tule ajateltua samalla tavalla kuin ­pyöräillessä.

Talvella aamuyöllä töihin ajaessa näkee välillä upean kuutamon. Silloin tulee olo, että on ainoa ihminen hereillä maailmassa. Keväällä auringonnousussa polkiessa on myös ­tunnelmansa.

On yleinen vitsi, että Oulussa tuulee aina. Pakkasajossa rasittavinta on pukeutuminen ja riisuutuminen, ja työvaatteisiin vaihtamiseen pitää varata aikaa. Kovalla pakkasella käytän merinovillaista kerrastoa ja kuorihousuja. Yläosassa on vielä tuulta pitävä huppari ja toppatakki. Mummoni neuloi minulle shortsit housujen päälle. Ne lämmittävät.

Haaveilen sähköläskipyörästä, jolla pääsisin eteenpäin myös lumisina aamuöinä. Sillä voisin ajella myös metsässä poluilla.”

Kiinnostaako ­kaupunkipyörä?

  • Kaupunkipyörä voi olla mitä tahansa vaihteettomasta, värikkäästä Joposta painavaan mummopyörään.
  • Pohdi, mitä kaipaat pyörältä. Kenties vaivattomuutta tai ulkonäköä? Entä nouseeko jalka entiseen malliin tangon yli? Onko rento ajoasento tärkeä, entä vaihteiden lukumäärä? Tarvitsetko etutelinettä tai -koria, jossa kuljetat ruokaostoksia tai kirjaston kirjoja?
  • Jalkajarrullinen pyörä on kaupunkiin hyvä vaihto­ehto, jos et aja pakkasella. Pakkasella toimii parhaiten ulkovaihteinen pyörä nestejarruilla.

Lue myös:

Lähde mindfulness-ajelulle – lue ohjeet lempeään pyöräajeluun

Miten työmatkapyöräilijä voi huolehtia turvallisuudestaan?

Teksti Jenny Belitz-Henriksson
Kuvat Adobe ja haastateltava